Цената на парното ще намалее средно 14% за новия есенно-зимен сезон.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За София цената ще падне дори с повече – с около 15 на сто. С толкова ще е и корекцията в Пловдив и в Плевен. Във Враца и във Велико Търново намалението ще е с 13%, а във Варна, Бургас и Разград – с под 10%.

Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година.

По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини.

Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година.

Това не само, че е правилния и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", обясни Иван Иванов.
 
Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника, заяви Иван Иванов.

Борисов се закани да смени КЕВР заради поскъпване на парното

Той отговори и на въпрос, след като по-рано днес в Габрово премиерът Борисов каза, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния регулатор заради прогнозите за поскъпване на топлото, при положение, че договореното намаление с “Газпром” било в размер на 42%.

istock
istock

Ние сме с изтекъл мандат още от 2 април. Според закона до избора до нов председател и съвет, ние продължаваме да изпълняваме функциите си. Народното събрание е органът, който трябва да проведе избор на нов състав на КЕВР, заяви Иван Иванов.
 
Той бе категоричен, че във всичките си решение регулаторът е спазвал закона и са били решения в обществен интерес.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg