При монтиране на индивидуални водомери за ползване на топла вода, същите трябва да са с дистанционно отчитане.

Тези промени в законодателството се отнасят само за водомери за топла вода и не отменят задължителното отчитане на консумираната питейна вода по предписанията на на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, информират от "Софийска вода".

Какво показват изравнителните сметки за парно

Отчитането на топлата и студената вода се извършва всяко тримесечие, и минимум веднъж годишно - от проверител.

Проверителят обикаля адреси по график, обявен във фактурите които се изпращат, както и чрез съобщение, поставено на подходящо място - на вратите на етажната или индивидуална собственост. Посочени са точните дата, час и име на проверителя. В крайградски зони съобщенията се слагат на кметства и други установени социални места.

istock
istock

В определения период за отчет потребителите могат да подават самоотчет чрез профила си в сайта на дружеството, също на безплатния телефон 0800 121 21 или чрез мобилното приложение "Моята вода", в което са показани и съответните периоди за самоотчитане.

Каква информация ще дава новата обща опростена фактура на Топлофикация

Водомерите за дистанционно отчитане на топла и студена вода не подават автоматично данни до "Софийска вода" АД. Ползвателят сам трябва да уреди преноса на отчетни данни със съответната фирма, от която е закупен уредът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg