Надвзетите суми по старите сметки за парно могат да бъдат върнати на абонатите, само ако се направят промени в Закона за енергетиката.

В момента Комисията за енергийно и водно регулиране няма законово право да взима ценови решения за минал период.

За да изчислим със задна дата колко ще бъде цената на природния газ за всеки месец от август 2019 г. до март 2020 г., трябва да се направят промени в закона, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на заседание на Комисията по енергетика.

Сега законът позволява това да се направи, само ако има решение на Върховния административен съд, уточни той.

Той беше категоричен, че цената на газа няма да бъде намалена с 40% от август. Такъв спад имаме през последните 2 месеца, когато петролът падна до 50-55 докара за барел, напомни председателят на КЕВР.

istock
istock

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов увери, че дружеството ще внесе заявление за намаление на цената на газа с 40% от 1 април.

„Газпром“ ще възстанови надвзетите суми за 8-те месеца, а парите ще бъдат изплатени до края на месец март, допълни той.

Връщат ни пари за парно със задна дата

„Това е една важна стъпка към това да знаем, че на практика ние плащаме реалните пазарни цени. И битовите потребители, и бизнеса да бъдат спокойни, че нашата цена се доближава максимално до пазарната. Това безспорно е един сериозен успех“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Работна група от експерти ще търси варианти как да бъдат върнати надвзетите суми от потребителите след договорената нова цена на газа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg