Ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от 1 януари 2022 година, това се разбра от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов на заседание на енергийната комисия в парламента.

Ако цените на природния газ продължат да се повишават на световните пазари и няма рязък спад на тарифите, от 1 януари 2022 г., ще се наложи да се приеме извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия, посочи Иванов.

Иванов посочи, че „Топлофикация София“ вече е поискала поскъпване на парното от септември, но има нормативни пречки това да стане.
 
"След като на 1-ви юли влезнаха в сила новите цени за топлинната енергия, включително и на "Топлофикация-София", Комисиятя няма законово и нормативно основание да промени тази цена до 1 януари 2022 година, така че на 1 януари ние по необходимост, ако няма рязко изменение в посока на намаляване на цените на природния газ на европейските газови хъбове,

Газ, ток и парно поскъпват

Комисията за енергийно и водно регулиране ще коригира както цената на топлинната енергия, така и цената на електрическата енергия", каза председателят на КЕВР.

istock
istock

На 1 юли 2021 г. КЕВР прие по-високите цени на електрическата и топлинната енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4.40 процента, а на парното - средно с 16.23%, като в София сметките за парно скочиха с 20 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg