Избраният начин за оформяне на сметките за парно е една от причините за по-високите цени в тях. Това заяви пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.
 
Той обясни, че това е принципът на прогнозни резултати, на измерени стойности и на начин за разпределение.
 
Въпреки че някои хора са се оказали с по-високи сметки, накрая на годината с изравняването би трябвало те да се урегулират, каза Иванов.
 
И допълни, че принципът за оформяне на сметките на годишна база е продължил твърде дълго, поради което буди недоволство сред клиентите.

Абонати се жалват за завишени сметки за топла вода

Иванов посочи, че след като дружествата вече определят на месечна база значителна част от ценовите параметри, би трябвало и сметките на битовите потребители да могат да се определят на месечна база.
 
КЕВР е обърнал внимание на топлофикациите за оформянето на фактурите, призовал ги е да комуникират по-разбираемо с клиентите си. Това обаче не означава цените в сметките да не се платят, подчерта експертът, според когото тенденциите са за плавно повишаване на цените.

istock
istock

По негови думи това се дължи не толкова заради цените на природния газ, който засега според Иванов се движи в очаквани граници, колкото заради това, че се повишават други ценови фактори, които оказват влияние на цените. Експертът обаче очаква това да е в рамките на инфлацията, т. е. на един нормален тренд на повишение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg