Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия за битови и небитови нужди.

Анализът ще обхване и свързаните с тях пазар на услугата дялово разпределение и пазар на уреди за дялово разпределение, на територията на страната.

Това се вижда от решение на антимонополното ведомство, публикувано на сайта му на 18 май.
 
В докладната записка от проведеното тогава закрито заседание се посочва, че комисията извършва секторни анализи в случаите, в които конкуренцията в даден сектор може да бъде предотвратена, ограничена или нарушена.
 
В сферата на антитръста комисията нееднократно е санкционирала топлофикационните дружества за извършени от тях експлоатативни злоупотреби с господстващо положение, се посочва в документа.

Дава се пример с последното от януари 2019 г., когато са одобрени предложени от "Топлофикация София" ЕАД задължения във връзка с присъединяването на клиенти към топлопреносната мрежа и определи срокове за изпълнението им, които са изтекли към настоящия момент."

istock
istock

Поради това комисията следва да извърши оценка на ефективността на поетите задължения в рамките на изтеклия период от изпълнението им и същевременно да провери за наличие на сходни положения при други топлопреносни предприятия", се казва в решението.

КЗК се позовава на социално-икономическата значимост на топлоснабдяването, поради което в годишния план за наблюдение е включена и тази сфера.

Има ли картел с цените на бензин и дизел

Дава се конкретен пример с това, че в последно време "съществен обществен и институционален интерес" е предизвикало понижаването на цените на едро на природния газ, считано от 05.08.2019 г.
 
"Това може да окаже влияние върху сектор топлоенергетика, тъй като природният газ е една от суровините за производство на топлинна енергия.

Без да навлиза в регулаторната компетентност на КЕВР по отношение на регулирането на цените за топлинна енергия, интерес за комисията представлява оценката на ефектите от понижаването на цената на суровината върху съответните пазари в сектора", се казва в докладната записка.
 

Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС
в. СЕГА

Намалението на цената на газа и последвалите решения за намаление на цената на парното със задна дата идват заради решението на "Газпром" да намали цените от тази дата за доставка на синьо гориво.
 
Антимонополното ведомство посочва, че при тези наблюдения ползва публично достъпни данни, но в случая от събраната до момента информация не може да достигне до категорични изводи за влиянието на пазарните сили върху поведението на участващите в сектора централно топлоснабдяване предприятия и съответните ефекти върху конкуренцията.

С това се мотивира и решението да започне секторен анализ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg