Основателят на Virgin Group Ричард Брансън е част от нарастващия кръг от елитни бизнес играчи, които поставят под въпрос неравенството в богатството по света в днешно време.

На фона на разгорещените спорове за това дали богатите трябва да бъдат по-високо облагани, филантропът-милиардер изрази своята гледна точка по време на срещата на института Milken в Абу Даби тази седмица.

"Трябва да се опитаме да направим всичко възможно, за да помогнем на огромното мнозинство от хората, след като през последните няколко години по-голямата част от тях не са видели подобряване на стандарта си на живот", каза Брансън пред публиката във вторник вечерта.

"Не мисля, че трябва да изхвърлим капитализма. Но тези от нас, които са били късметлии да натрупат богатство, имаме отговорността да изоставим трупането и да се справим с някои от големите проблеми. Ако не направим това, тогава заслужаваме да имаме много тежки данъци", каза той.

Редица други милиардери са се изказвали в подкрепа на подобна теза.

В добила широка популярност статия за Ню Йорк Таймс от 2011 г., Уорън Бъфет написа: „Моите приятели и аз разчитахме достатъчно дълго на един Конгрес, приятелски настроен към милиардерите."

Той заяви, че не вижда как по-високите данъчни ставки ще обезсърчават инвестициите.

"Хората инвестират, за да печелят пари, а потенциалните данъци никога не са ги плашили", коментира той.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс отдавна се е изказвал за повече "прогресивни данъци" върху богатството. Вторият най-богат човек в света смята, че политиците трябва да се съсредоточат върху данъците върху капитала и данъка върху недвижимите имоти.

"Можем да бъдем по-прогресивни, без наистина да заплашваме генерирането на доходи", смята той по повод предложенията на някои американски политици да облагат повече физическите лица с високи доходи.