Оказва се, че много хора не са наясно с подробностите около данъка на жилището си. Като собственик на имот е важно да си изясните за какво точно отиват парите ви и защо е добре да сте изряден платец. Адвокат Милена Миткова обяснява принципа на формиране на данъка.

Данъкът е за един имот и представлява дадена сума. Тази сума се разпределя съобразно дяловете на съсобствениците. Условието е те да са точно декларирани в данъчното. Това на свой ред става с декларация-образец при придобиване на имота.

Дължимите данък сгради и такса смет се изчисляват на база данъчна основа. Тя се определя от местоположение на имота (квартал), квадратура, етаж, година на построяване и други.

За целта е необходимо имотът да бъде деклариран в местната община, коментира юристът. Данъчната основа бива изчислена според декларираното. Върху нея се начисляват процентно данъци и такси.

Например годишният данък на двама съпрузи-съсобственици е 200 лева (данък сграда и такса смет). Дори и единият от съпрузите да плати 200 лева от свое име, то системата на данъчните ще отчете само неговото плащане, включително и надвнесен данък.

Това ще се отрази само по неговата партида, тъй като той е наредител на плащането. Междувременно обаче задължението на другия от 100 лева ще продължава да стои като неплатено.

В заключение – всеки от собствениците дължи данък за един и същи имот. Но не данъка за целия имот, а само тази част от него, която е пропорционална на дела му от имота. Тоест, ако за целия имот дължимият данък е общо 200 лева и съсобствениците са двама, то всеки от тях ще дължи по 100 лева.

Неплащането на данъци не води до загуба право на собственост както се опасяват някои неизрядни платци, успокоява Миткова. Последствията са лихви и невъзможност да се извади данъчна оценка за имота. Освен това, вземанията на държавата за данъци се погасяват с изтичането на пет години.

Давността е пет години, но само при условие, че не е образувано изпълнително дело срещу длъжника, подчертава брокер Димитър Велков. Той допълва, че в практиката си е имал случаи, когато длъжникът дори не знае, че такова дело е повдигнато.

За да отпаднат задълженията по давност, трябва да се изготвите писмо до директора на Териториалната данъчна дирекция по местонахождение на имота с искане тези задължения, както и лихвите по тях, да бъдат заличени, съветва брокерът.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.