Една пета от българската икономика е в сивия сектор, това е положението с леки вариации през последните 10 години, а най-сигурният начин да се подобри е широко навлизане на електрониката и електронните услуги във всекидневието на гражданите, бизнеса и чиновниците. Това са основни изводи от анализ на Министерството на финансите, публикуван вчера.

МФ готви серия изследвания на феномена "сенчеста икономика" и това е първото издание. В него авторите посочват, че онлайн разплащанията тотално трябва да изместят броенето на пари на гише. Отчитат се и първи успехи на използването на високи технологии в борбата с криенето на доходи и данъци. Сред позитивните стъпки анализът откроява свързването на бензиностанциите с НАП и следенето на оборотите им в реално време.

Трябва да се създадат стимули за плащането на бонуси, ваучери и други социални придобивки във вид на предплатени карти, за да се подобри ефикасността на паричните разплащания и да се затрудни "черният пазар", се посочва в анализа.

Според експертите на Симеон Дянков хората трябва да могат да плащат с банкови карти данъци, такси за следване и за лечение, както и битови сметки. Ето защо по подобие на касите на супермаркетите с ПОС терминали трябва да бъдат оборудвани болници, медицински центрове, лекарски и зъболекарски кабинети; университети, пощите, офисите на компаниите - доставчици на комунални услуги. За целта чрез законови промени трябва да се гарантира възможността всеки потребител на публични услуги да има възможност да избира как да плаща - в брой или по електронен път чрез банкова карта.

Една от препоръките, обсъждани при последните дискусии, е за намаляване на ДДС, когато човек плаща за стока или услуга с електронно портмоне, като бонусът да важи за известно време. Любопитното е, че тази препоръка също фигурира в анализа, макар че министърът на финансите и повечето експерти по принцип отричат всякакви идеи за намалени ставки и преференциален ДДС.

Откакто е въведена онлайн връзката с НАП, 400 бензиностанции са затворени, защото не са си монтирали необходимите устройства на колонките, а други 40 са излезли "на светло", отчитат от МФ. Според документа следващата стъпка е поставяне на нивомери в самите резервоари на бензиностанциите, но срокове за това още няма.

От началото на 2011 г. законът за акцизите повелява цистерните, които возят маркирани горива (за отопление на болници, училища и др.), да са оборудвани със система за глобално позициониране GPS, корабите също трябва да имат специални датчици. Заедно с нашумялата покрай нефтохима в Бургас Наредба № 3, която задължава всички фирми, които търгуват на едро с горива да имат разходомери, мерките дават резултат. Благодарение на електронния контрол приходите на митниците от акцизи се подобряват, подчертава анализът.

Чужд опит

Нашите експерти са изследвали белгийския опит в електронните разплащания. Данните сочат, че масовото ползване на банкови карти води до по-ниски разходи за управление на плащанията, превенция на измамите и удобство за потребителите.