Управляващите създават все по-голям хаос в нормативната база за храните. Вчера пресслужбата на кабинета съобщи, че е одобрен проект на нов Закон за храните, който би трябвало да затегне контрола в този сектор, включително и с по-сериозни глоби.

Това е поредният от серията опити да се регламентират производството на стоки за трапезата ни, етикетирането, опаковането, съхранението и т.н. 

В проекта, одобрен вчера, се предвижда значително повишение на глобите за фирми, които влагат наднормени количества сгъстители, овкусители или пушеци, каквито често се използват например при колбасите и други видове полуфабрикати.

Нарушителите ще трябва да платят глоба от 2000 до 4000 лв. при санкции от 250 до 500 лв. в момента, макар да не е ясно точно колко от наложените глоби реално се събират.

Храната трябва да е годна за консумация и да не представлява опасност. Наказанието за нарушение ще е между 2000 и 4000 лв., предвижда още законопроектът. Същото важи и за всеки, който предлага минерални или изворни води без сертификат.

За сметка на това санкциите за нарушения, свързани с ГМО храните, остават като в действащия закон. Всеки, който произвежда и продава ГМО храна или използва съставки мутанти, подлежи на глоба от 25 000 до 35 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 35 000 до 70 000 лв. 

Голямата новина за предприемачите е, че в проекта се предвижда влизането на фирма в "хранителната верига" да става по бърза и лесна процедура - с подаване на заявление за вписване с регистър, който ще се води от агроминистерството.

Идеята е всеки обект за производство, преработка или дистрибуция на храни да може да заработи до 5 работни дни след подаване на заявлението и придружаващите го документи.

В момента регистрацията и одобрението отнемат многократно повече време. Бързият старт и спестеното време ще позволят на новаците, навлизащи в бизнеса с храни, да направят с около 500 млн. лева приходи повече, отколкото при запазване на сегашната по-тромава процедура, твърдят авторите на проекта.

Нов консултативен съвет по храните ще бъде създаден към ресорния министър на земеделието, предвиждат още промените. В него ще работят експерти и представители на браншовите организации, които ще подпомагат "формулирането и провеждането на държавната политика в сектор "Храни".

Одобреният вчера проект всъщност не е нов, а бе изработен от кабинета "Борисов 2" миналата година, но така и не стигна до приемане.

В момента "Борисов 3" стяга и друг подобен закон - за управление на хранителната верига. Той обаче още е на фаза обществено обсъждане. Не е ясно защо управляващите се занимават със закони дубльори, още повече че в България и бизнесът, и гражданите са объркани от непрекъснатите ремонти на закони.