Машините, от които си купуваме кафе, сандвичи или играчки, няма да дават касови бележки. Това предвижда проект за промяна на Наредбата за регистриране на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. 

Макар че т. нар. вендинг машини няма да дават касови бележки на хартия, на техните дисплеи ще се изписва кратка информация за покупката. Клиентът няма да може да съхрани информацията на хартиен или оптичен носител, но тя ще се пази в паметта на машината (контролна лента). 

За разлика от машините за кафе, сандвичи и играчки (продажба на стоки), автоматите за продажба на валута и плащане на битови сметки (предоставяне на услуга) ще трябва да дават касови бележки. 

Собствениците на такива автомати ще трябва да ги снабдят с електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери. 

Добра новина за собствениците и на двата вида машини е отмяна на изискването за съставяне на дневни, месечни и годишни отчети. Това ще доведе до намаляване на разходите за поддръжка и консумативи, пише в мотивите към проектонаредбата.