Според статистиката почти всеки българин има недвижима собственост, предавана най-вече по наследство. Това си има и своите минуси – например често може човек да забрави да плаща данъчните си задължения за сгради и такса смет. Или пък да няма финансова възможност да си го позволи.

Колкото и невероятно да звучи, има случаи, в които законът е на страната на длъжниците. Това става чрез погасяване по давност на по-старите задължения – едно разумно решение предвид изтънелия бюджет на българина.

Задълженията за данъци попадат в категорията на т.нар. публични вземания на държавата, обяснява адвокат Антоанета Ненова. Съгласно чл.171 от ДОПК същите се погасяват с изтичане на 5 години, считано от 1 януари на годината, в която е следвало да се извърши плащането. По думите на юриста това означава, че ако задълженията за данъци е трябвало да се платят например през 2008 г., давностният срок ще тече от 1.01.2009 г. и изтича на 1.01.2014 г.

Дължими са данъците за последните 5 години, т.к. за предходните периоди задълженията са погасени по давност. За целта следва да се направи писмено възражение за погасяването им по давност пред ТД на НАП, в срок до края на 2013 г. В противен случай от 1.01.2014 г. и след въвеждане на единната данъчна сметка догодина ще се удържат първо старите задължения, независимо за какво е плащането към НАП.

Ненова съветва още длъжникът да поиска от ТД на НАП да му издадат писмено удостоверение по чл.87 ал.6 ДОПК (за липса/наличие на данъчни задължения). От него ще се установи точно какви са и от кога датират задълженията. След това трябва  да се внесе писмено възражение за погасените по давност задължения.

Към днешна дата вече може да се подаде възражение за задълженията от преди 1.01.2008 г. Трябва да се има предвид, че тези задължения не се заличават служебно. По-подробна информация можете да прочетете тук.

Давността на лихвите върху данъци и такси е три години (чл.111 ЗЗД). Длъжникът обаче трябва изрично да се позове на изтекла в негова полза давност, подчертава брокер Емилиян Кърчев. Това става чрез иск за недължимост на вземането или чрез възражение срещу иск за плащане, предявен от кредитора срещу длъжника.

Искането за прилагане на последиците на изтеклата погасителна давност трябва да е в писмена форма, ако е подадено като възражение срещу някои от актовете на приходните органи. Органите по приходите прилагат правните последици на изтеклата погасителна давност само по искане или възражение от страна на длъжника.

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.