Продължаващите по Южното Черноморие съвместни проверки на Националната агенция за приходите и Инспекцията по труда разкриха нови тежки нарушения на данъчно-осигурителното и трудовото законодателство, съобщиха от агенцията.

Заведение със 120 места в град Обзор бе свързало единия си касов апарат с НАП, а другият е работел без фискализация, като приходите от него реално са били укрит от данъчно облагане оборот, съобщават от НАП – Бургас.

На нефискалното устройство са били отчетени обороти 10 пъти по-високи отколкото на легалния касов апарат. Нефискалният принтер е иззет. Персоналът на заведението е работел без договори. Санкцията за това тежко нарушение на трудовото законодателство е от 1500 до 15 000 лева, уточниха от Инспекцията по труда.

Ще бъдат издадени наказателни постановления и за всяко едно установено нарушение на данъчните и осигурителните закони. Заведението вече е поставено под данъчно наблюдение. През изминалата нощ са извършени над 50 вечерни проверки, които са обхванали повечето от заведенията в град Обзор, а също и магазини за хранителни стоки.

Екипите на териториалната дирекция на НАП и на Инспекцията по труда в Бургас са подсилени и с инспектори от вътрешността на страната. Една от целите на засиления контрол е да бъде пресечена тенденцията работодателите да сключват предимно 4-часови договори с наетите лица, а положеният труд да е 8 и повече часа. По този начин се нарушават основни права на работещите, те не получават полагащите им се осигуровки, ощетява се и фиска, тъй като превежданите данъци са значително по-ниски от дължимите.

Ще бъде засичано работното време на търговските обекти и ще се следи дали след изтичане на 4-часовия работен ден персоналът, който е нает на 4-часови договори, се сменя. Открити са и обекти с високи обороти, които е трябвало да бъдат регистрирани по ЗДДС, но не са го направили.

През целия активен летен туристически сезон ще има засилен контрол по Черноморието от страна на НАП и Инспекцията по труда.