Нервност цари на гръцкия пазар, след като правителството в Атина реши да увеличи с 10 на сто Данък добавена стойност, от 13 на 23 процента, съобщават медиите. 

Мярката, която влезе в сила от днес, предизвика остри реакции сред предприемаческите среди, а собствениците на ресторанти, заведения и барове заплашиха, че спират плащанията към държавата. 

Подложен на натиск финансовият министър Евангелос Венизелос подсказа, че е възможно ведомството му да пристъпи към намаляване на ставката на данъка, ако бъде намерен нов механизъм за събиране на данъците в страната.

Готов съм да обсъдя драстични намаления на данъчната ставка, ако се договорим и изработим механизъм за събиране на този данък, каза министърът в радиоинтервю.

Венизелос поясни, че ако всеки касов апарат е свързан с агенцията по приходите и ако всеки гражданин е съзнателен потребител и иска касов бон за всяка покупка, тогава ще бъде ударена част от колосалната сива икономика и неплащането на данъци в сектора хранене.  

От днес в Гърция с по-високо, 23 процента, ДДС ще се облагат готовите храни в ресторантите, таверните и супермаркетите, соковете, безалкохолните, газираната вода,  ресторантьорските услуги в кафенетата, сладкарниците, снек баровете, дюнерите, магазините за млечни продукти и кетеринг, пакетираните храни, сготвените ястия и сладкишите, консумирани в сладкарниците.