Слуховете за предстоящо въвеждане на нов вид общински налог се оказаха силно преувеличени.

"Данък училище" няма да има", обяви вчера просветният министър Сергей Игнатов.

Според публикация в столичен вестник нови 2% от доходите на българите ще отиват в местните бюджети, а оттам ще се насочват за училища, ясли, улици и паркове. Просветният министър обаче отрече и повтори уверението на вицепремиера Симеон Дянков - няма да се вдигат сегашните данъци и няма да се въвеждат нови.

Но това твърдение е лекомислено, тъй като е в ход подготовката на качествено нов закон за местните данъци и такси, който може да промени картината след няколко месеца. Законопроектът трябва да е готов до края на тази година. За да влезе в сила от 1 януари 2011 г. обаче, новият закон трябва да е минал през НС в ранната есен и да се вземе предвид при правенето на бюджет 2011 г.

Според програмата за децентрализация ще има сериозни данъчни и други промени, които трябва да осигурят повече пари в общинските бюджети. В програмата е записано и "превръщане на част от републиканския данък върху доходите на физическите лица в местен данък". Ако това стане, ще зейне пробойна в републиканския бюджет - 1-процентен пункт от сегашния 10% данък върху доходите представлява 200 млн. лева. Въпросът бе обсъден на заседанието на кабинета на 30 юни и предизвика сериозни спорове. Накрая премиерът нареди бързо да се разработят няколко варианта, които да се пуснат за всенародно обсъждане.

Преотстъпването на процент от подоходния данък е само една от идеите за бъдещия нов закон. Асоциацията на общините в България не се е отказала и от данък "лукс" - облагане на скъпите имоти с по-високи ставки.

Програмата за децентрализация възражда и поземления данък. В документа старото предложение на общините за облагане на пустеещите земи е маскирано като "допълване на имуществените данъци за необлагаемата до момента собственост".

За повече пари

Предвиждат се и поправки в още над 20 други закона, които да подсилят общинските финанси. Местните власти например ще получат право да отдават на концесия летища, пристанища, транспортни терминали и да събират съответните такси. По инициатива на екоминистерството вече е в ход промяна на Закона за водите, която ще позволи общините да стопанисват минерални извори. А министър Росен Плевнелиев обещава да прехвърли на общините плажове и кариери за строителни материали.