Щетите за бюджета от контрабандата горива чрез невнасяне на ДДС и корпоративен данък от 278 млн. лв. в края на 2009 г. са паднали до 109 милиона през миналата година.

Това съобщи във вторник шефът на НАП Бойко Атанасов пред депутатите от Временна анкетна парламентарна комисия, проверяваща картела в сектора. Преди 6 години делът на полулегалната търговия с горива е бил почти 21 на сто, а през 2015 г. е паднал до 13%.

„От 2011 до 2015 г. са направени 150 ревизии на фирми от сектора с рисков профил и още 2300 проверки на други дружества, търгуващи с горива” обясни още той.

Според него спадът на „сивия” сектор е резултат основно от приетите през последните години законови промени, довели до въвеждането на електронните системи с фискална памет и електронната система за контрол на горивата и взаимодействието с митниците.

По думите на Атанасов за първите 3 месеца от прилагането на последните промени от Закона за ДДС, изискващи внасянето на гаранция от страна по-малките търговци много от рисковите фирми, занимаващи се с внос на горива основно от Румъния и от Гърция са прекратили дейността си.

Васил Панов, директор „Контрол” в НАП уточни, че в последните няколко месеца отпаднаха много от посредниците в търговията с горива, които нямаха персонал и офиси.

„Те бяха десетки и създаваха проблеми на администрацията, защото във веригата до бензиностанциите се губеше ДДС. Пътят на горивото сега от данъчния склад до бензиностанциите значително се скъси и има само по един-двама посредници, които обикновено са търговците на едро”, уточни Панов.

Според него все още не е решен проблемът с ведомствените бензиностанции. Имаме големи проблеми. По думите му част от тях станали мобилни с цел да заобикалят закона.