Срокът за въвеждането на новите касови апарати за компаниите, регистрирани по ДДС, засега остава 31 март, съобщи говорителят на данъчните Росен Бъчваров. В края на следващата седмица ще бъде докладвано на финансовото министерство за ситуацията. Тогава ресорният министър Владислав Горанов ще прецени дали се налага отлагане. 

Според Бъчваров около 70 % от компаниите са готови с изискването, според което до пет минути след плащането, данните трябва да постъпят в НАП. Затруднение има за компаниите, които и без това използват софтуер за управление на фискалните устройства. Има малка група касови апарати, които са на търговци с бизнес със сезонен характер - например за стоки и услуги, предлагани в морските курорти. За тях няма очакване да спазят срока, защото в момента те не използват касовите си апарати.

Проблемът е при големите компании, които използват специален софтуер за фискалните си устройства. "Честността изисква да се признае, че броят и делът на търговците, използващи такъв софтуер, многократно надхвърли първоначалните очаквания, които НАП имаше", посочи Бъчваров. 

Бизнесът не изключва протести, заради спорните текстове в наредбата на НАП. Българската стопанска камара настоява за разговори с премиера и финансовия министър по проблема. Финансовият директор на Камарата, Станислав Попдончев коментира за "Хоризонт":

"Считаме, че трябва да бъде проявен разум и от двете страни. Безспорно в наредбата има и хубави моменти, които са важни. Те са насочени към изчисляване на сивия сектор, но действително трябва да се помисли по тези спорни текстове. Ако това не стане, не изключвам възможността за протести от страна на бизнеса".

Националнопредставеният бизнес остава на позицията си за разсрочване замяната на фискалните устройства и електроните системи поетапно във времето до края на годината.