Търговците по Северното Черноморие стават все по-изрядни след проверката на данъцните. За това се похвалиха от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна, цитирана от БТА. 

Оказва се, че след зачестилите проверки данъчните нарушения са намалели, а оборотите на заведенията са се увеличили драстично. 

Заобикналяне на закона вече се откриват при всеки шести проверяван обект, а не при всеки втори, както беше в началото на проверките, когато масово не се издаваха касови бележки и се укриваше оборот, обясниха от НАП-Варна. Наред с това оборотите на наблюдаваните обекти са се увеличили от два до пет пъти.

В началотона август инспекторите са проверили 1582 обекта и са констатирали промяна в поведението на търговците към доброволно спазване на данъчните закони.

Съставени са 235 акта, като 201 от тях са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. Най-голямата разлика в касова наличност е 8000 лв. и е установена в аптека.

Само за две седмици инспекторите на приходната агенция са открили 7 обекта, работещи без касов апарат, за което на търговците ще бъдат наложени санкции в размер до 10 000 лева.

През същия период публичните изпълнители от НАП-Варна са посетили и иззели паричните средства от касите на 44 обекта, като са внесли в бюджета 16 900 лева.