Всички ваучери за куверти за 8 декември, почивки по Коледа и празнуване на Нова Година у нас и зад граница, закупени от интернет сайтове или страници за колективно пазаруване, трябва да имат прикрепена към тях касова бележка. Това съобщиха за „Монитор” от Националната агенция по приходите. 

Касовият бон е задължителен, за да се докаже плащането на ваканцията пред държавните органи. В противен случай празнуващите могат да се окажат измамени от интернет търговците или да отнесат глоба от държавата. 

„По закон за всяко плащане, което не е извършено по банков път, търговецът е длъжен да издаде касов бон”, обясни директорът на дирекция „Комуникации” към НАП Росен Бъчваров. По този начин се удостоверява покупката пред данъчните и държавата. 

Доста от онлайн търговците обаче избягват да издават подобни фискални документи. Един от вариантите е при покупка на стока или услуга от онлайн магазин или сайт за групово пазаруване да изберете да платите през фирма занимаваща се с парични услуги. Когато клиентът поръча ваучера, получава код, с който трябва да направи плащането в подобна фирма в рамките на 24 часа. 

В офисите на тези дружества парите се дават на каса, но срещу тях получават единствено издадена от фирмата бланка за направения превод, но не и касова бележка. Според данъчните тази практика е незаконна. 

Според нормативната уредба фирмите, занимаващи се с парични преводи, са длъжни да издават касови бележки в подобни случаи, а след това да приспадат тези суми от оборота си. 

Заради неиздаването на касови бележки минали години са получавани сигнали, че студенти, платили за пакетите за почивка за 8 декември, са се оказали измамени от търговците. 

Данъчните предупредиха, че дори ваучерите от сайтове за колективно пазаруване трябва да вървят в комплект с документ, който удостоверява плащането. 

В противен случай хората могат да се окажат жертва на измама а самите търговци менте да се измъкнат без наказания. Друга хватка, която се проверя от данъчните, е онлайн шопингът, при който се плаща с наложен платеж. 

Според закона търговецът е длъжен в пратката, пратена по куриер, освен документите на стоката да добави и издадената за нея касова бележка. Това обаче рядко се изпълнявало от собствениците на интернет магазини. Затова преди 6 месеца данъчните направили проверка на голяма част от куриерските фирми в страната. Те изпратили запитване до спедиторите кои са фирми получават плащане чрез наложен платеж най-често. След проверката търговците били ревизирани, а на част от тях са написани и актове. От тогава оборотът на въпросните дружества е скочил чувствително, а издадените от тях касови бонове се увеличили двойно.