Хората, които искат да заложат в интернет суми над 6 хил. лв., ще трябва да предоставят личната си карта на организатора на хазартната игра.

Това предвижда проект на наредба за правилата за организиране на залози върху резултати от спортни състезания в интернет, която е пусната за обществено обсъждане.

Организаторът на залагания в интернет трябва да определи максимален и минимален залог за всяко спортно събитие, пише в наредбата.

Особеното в случая е, че максималният залог трябва да бъде съобразен със Закона за мерките срещу изпирането на пари. А според него всеки, който залага суми над 6 хил. лв., трябва да предостави личната си карта на организатора на хазартните игри.

Букмейкърът от своя страна трябва да направи копие от личния документ, което да съхранява в своята база данни.

Целта е така да се предотврати използването на хазарта за пране на пари. Всичко това сочи, че ако даден букмейкър иска да развива дейността си лицензирано в България, то той или трябва да постави таван на залозите (до 6 хил. лева) или да отвори свой офис в страната, където хората да предоставят личната си карта, когато искат да залагат суми над тази граница.

Новата наредба ще уреди и случаите, когато няколко свързани лица се опитват да заложат обща сума над 6000 лв.

В такива случаи организаторът на хазартни игри трябва да блокира сметките и трансакциите на участниците в залога, в срок докато властите не разрешат възникналия казус.

Както е известно, достъпът от България до над 70 сайта за залагания в интернет беше ограничен по искане на Държавната комисия по хазарта, тъй като според новия Закона за хазарта, онлайн букмейкърите трябва да имат лиценз за дейността си в страната.