Затвор до 20 години за данъчни длъжници, съд за неплатени данъци и дългове към държавата и премахване на данъчната тайна са някои от мерките в данъчния законопроект, одобрени от правителството в Атина, съобщават гръцките вестници.

Данъчни длъжници, укрили над 150 хиляди евро, ще бъдат арестувани и съдени, а имената им публично ще бъдат огласявани.

Проектът предвижда още назначаване на  "финансов прокурор", въвеждане на нова институция "данъчен арбитраж" за уреждане на данъчни спорове и ползване на информация от чужбина, свързана с данъчни нарушения. За да се ограничи корупцията, по нова система ще се оценяват също и данъчните инспектори.

Проверки ще се правят само за някои категории от упражняващите свободни професии, заявили годишен доход под 25 хиляди евро.    

Инспекторите от ЕС и МВФ, които наскоро бяха в Атина, за да оценяват финансовото състояние на Гърция във връзка с нейните заеми, поискаха от кабинета да засили борбата с данъчните длъжници. Искането е в съответствие с меморандума, подписан от Гърция през май миналата година и впоследствие актуализиран, въз основа на който страната започна да получава спасителни заеми от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро за излизане от дълговата криза. 

След направените проверки екипът на международните инспектори даде зелена светлина за четвъртия транш от заемите, чиято стойност е най-голямата, отпускана досега на Гърция, и възлиза на 15 млрд. евро. 

Главната опозиционна партия Нова демокрация окачестви като "фрагментарна" и "неефикасна" инициативата на кабинета да се пребори с данъчните длъжници.