Милиони британци с ниски доходи ще започнат от днес да получават сумата от 324 паунда на техните банкови сметки като помощ да преживеят кризата с поскъпването на живота.

Плащането е част от сумата от 650 паунда, предвидена за хората, които получават социални помощи под някаква форма.

Първите 326 паунда бяха изплатени по-рано, а това второ плащане трябва да постъпи най-късно до 30 ноември. Правителството предупреди хората да внимават с даване на лични данни, защото измамници се опитват да използват схемата като пращат текстови съобщения или имейли с покани за попълване на молби, в които се искат лични данни.

Шокови сметки за енергия за британците

Хората по принцип не трябва да правят нищо, защото сумата се изплаща директно на банковите им сметки. От министерството на трудовата заетост и пенсиите отделно заявиха, че те никога не искат лични данни и предупредиха хората да бъдат бдителни. Отделно са в ход плащания от правителствения пакет за енергийните сметки.

istock
istock

Общата сума като отстъпка от сметките е 400 паунда за всяко домакинство и се приспада на части всеки месец до март следващата година.

Британците уплашени как ще си плащат сметките

Около 8 милиона пенсионери ще получат по 300 паунда допълнително за гориво през зимата.

Министърът на финансите Джеръми Хънт заяви, че не може да защити напълно хората от покачващите се цени, но негов приоритет е да защити най-бедните и това е залегнало във фискалния план, който ще обяви по-късно този месец.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg