Повече от едно на всеки осем домакинства в Обединеното кралство се страхува, че не може да направи повече съкращения на разходите си, за да си позволи рязкото увеличение на годишните сметки за енергия тази есен, пише Гардиан.

Повече от една четвърт от домакинствата, които печелят под £20 000, се тревожат, че няма да могат да се справят с по-високи сметки, като семействата в Йоркшир, югозападната част и Северна Ирландия са най-малко уверени в покриването на разходите си.

Почти половината от домакинствата в Обединеното кралство са загрижени дали ще могат да се справят с плащанията за наем или ипотека през следващите 12 месеца, тъй като мнозинството осъзнават, че ще трябва да направят съкращения другаде.

Цените на енергията на едро се повишиха, като сметките за енергия на средното семейство в Обединеното кралство се повишиха с до 54 процента. Правителството на Обединеното кралство публикува „Стратегия за енергийна сигурност“, за да помогне за справяне с растящите цени на енергията и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ. Планът включва инвестиции в ядрена, вятърна, слънчева и водородна енергия, като правителството цели 95 процента от електроенергията да бъде нисковъглеродна до 2030 г.

Последните доказателства за натиск върху домакинствата се появяват на фона на задаващата се перспектива инфлацията да достигне 12% тази есен, след като по-скъпите горива и храни доведоха до ръст на разходите за живот до 40-годишен връх от 9,4% през юни.

Едномесечен скок на цените на бензина, невиждан от края на 80-те години на миналия век, съчетан с повсеместното увеличение на основните хранителни продукти като яйца, мляко, сирене и зеленчуци, доведоха до скок на годишната инфлация във Великобритания.

Домакинствата във Великобритания се подготвят за годишни сметки за енергия до £3850 следващия януари, три пъти повече от това, което плащаха в началото на 2022 г., след като Русия допълнително намали доставките на газ в Европа.

Наскоро стана ясно, че една пета от домакинствата в Обединеното кралство сега имат среден недостиг от £60 на седмица между това, което печелят, и това, от което се нуждаят, за да покрият основни неща като сметки за енергия, наем, транспорт и храна, тъй като нарастващите разходи за живот оставят хората с най-ниската сума на свободни пари от почти пет години, според данни от инструмента за проследяване на приходите Asda, съпоставен от Центъра за бизнес и икономически изследвания.
 

istock
istock

Сумата, която потребителите в Обединеното кралство взеха назаем, се увеличи с най-бързия темп от три години миналия месец, тъй като домакинствата се бореха да се справят с нарастващите разходи за живот. Хората са заели допълнителни 1,8 милиарда паунда под формата на потребителски кредит миналия месец, спрямо увеличението с 900 милиона паунда през май, според последните данни на Bank of England.
Очаква се натискът върху домакинствата да се засили тази есен, тъй като цените на основните стоки – от дрехи до храна – продължават да растат заедно с по-високите сметки за енергия.

Купувачите преминават към дискаунт магазини, изоставят марки в полза на стоки със собствени етикети на супермаркетите и намаляват разходите за лукс като абонаментни услуги и хазарт, докато се опитват да намалят бюджета си.

Британци се заканват да спрат да плащат сметките си за газ и ток

Найджъл Уилсън, главен изпълнителен директор на Legal & General, каза: „Много домакинства в Обединеното кралство в момента са изправени пред много труден финансов избор. За някои тези избори изглеждат невъзможни.

„Най-притеснителното обаче е, че въздействието на кризата с разходите за живот се усеща по-силно в някои части на Обединеното кралство, отколкото в други. Това заплашва да разшири съществуващите демографски и географски неравенства, които програмата за изравняване е предназначена да адресира.“

istock
istock

Почти две трети от запитаните казаха, че дългосрочните решения, като инвестиции в енергийно ефективни домове и офиси, са един от най-привлекателните отговори за справяне с кризата с разходите за живот.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg