Цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06 процента от октомври. Това обяви днес държавният регулатор на пазара на газ и електроенергия "Офджем" (Ofgem), цитиран от Ройтерс.
 
С повишението средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 британски лири до 3549 бр. лири (4205,54 евро - бел. ред.). 
 
Повишаването на лимита ще засегне около 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс и ще остане в сила до 31 декември, когато отново ще бъде преразгледан.

Британците уплашени как ще си плащат сметките

Ръководителят на "Офджем" Джонатан Бриърли предупреди за затрудненията, които цените на енергията ще причинят тази зима и призова следващия премиер на страната и новия кабинет "да осигурят допълнителни и спешни мерки в отговор  на продължаващата повишаване на цените на енергията", допълва ДПА.
 

istock
istock

Регулаторът посочи, че решението отразява продължаващото поскъпване на природния газ на едро в световен мащаб, което започна с отварянето на икономиките след пандемията от Ковид-19 и бе тласнато до рекордни равнища от постепенното намаляване на руските газово доставки за Европа. 

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg