Минималната заплата във Великобритания ще бъде увеличена от април 2024 г., за да достигне най-малко 11 лири на час (12,67 евро), предадоха световните агенции.

Новината ще обяви британският финансов министър Джереми Хънт по време на конгреса на Консервативната партия.

"Трудът трябва да бъде възнаграден и ние трябва да гарантираме, че това е така", се очаква да заяви министърът. Откъси от речта му бяха разпространени предварително от партията му.

Според Хънт увеличаване на минималната почасова заплата ще бъде начинът, по който Консервативната партия ще подобри живота на работниците. Сега минималната почасова заплата е 10,42 лири (12 евро) и според правителството два милиона души ще бъдат засегнати от планираното увеличение.

Хънт също така ще обяви реформа на системата за социални помощи, за да бъдат подтикнати хората без работа да се върнат на пазара на труда.

istock
istock

"В момент, в който предприятията има трудности да намерят работна ръка, около  100 000 души напускат пазара на труда всяка година, живеейки от социални помощи", се очаква да заяви той. "Онези, които дори не търсят работа, не заслужават същите социални помощи като онези, които се опитват действително да действат правилно", ще заяви той.

Очаква се обаче Хънт да не се вслуша в призивите на съпартийците си за намаляване на данъците.

Консерваторите изостават в социологическите допитвания. Следващите избори във Великобритания трябва да се проведат до януари 2025 г. В опит да увеличат рейтинга си консерваторите ще умножат изявленията си по време на конреса си в Манчестър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg