Правителството на Обединеното кралство започва многомилионна комуникационна кампания, за да достигне приблизително 1 милион британски граждани, живеещи в ЕС, за да гарантира, че знаят какви стъпки да предприемат, ако искат да останат в приемащите си страни след Brexit, пише британският вестник Тhe Guardian.

To настоятелно призовава всички държави-членки на ЕС да ускорят процеса, за да могат британските граждани да си осигурят правата на фона на загриженост сред организаторите на кампанията, че някои страни все още не са отворили схеми за гражданите на Обединеното кралство.

„Гражданите на Обединеното кралство, които живеят в ЕС, трябва да могат да разчитат на правата, които им дава споразумението за отказ, както гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство.

Сега е моментът да си купите евтино имот в Англия

„Ние продължаваме да призоваваме ЕС и държавите-членки да защитават правата на гражданите на Обединеното кралство с по-бързо прилагане, по-дълги прозорци на приложения и ясни комуникации, както прави Великобритания за гражданите на ЕС във Великобритания“, заяви говорител на външното министерство.

istock
istock

Призивът им идва седмици след като министърът на кабинета, Майкъл Гоув, пише до заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, казвайки, че докато Великобритания е дала на гражданите на ЕС 27 месеца да кандидатстват за установен статут, някои държави-членки на ЕС планираха „кратки прозорци на приложения, които може да не позволяват достатъчно време на гражданите да си гарантират правата“.

ЕС потвърди, че 13 страни, включително Франция, където живеят много британски граждани, са избрали „конститутивна“ система, подобна на тази във Великобритания, която изисква британските граждани да кандидатстват за установен статут.

Над 100 световни компании се изнесоха от Лондон


Останалите 14 държави членки избраха по-простата „декларативна“ система, която позволява на британските граждани да регистрират местожителството си, за да демонстрират правото си да продължат да живеят, работят или учат в избраната от тях държава.

istock
istock

От 26-те държави-членки (Ирландия е изключение, като британците и ирландците имат взаимни права да останат във всяка една от държавите след Brexit), Испания се счита за една от най-напредналите в подготовката за живота на британците след Brexit.

Франция трябваше да открие процеса на кандидатстване на 1 юли, но го върна към октомври заради Covid-19 и ще се окаже натиск върху държавите да удължат сроковете за кандидатстване след 30 юни следващата година, за да посрещнат предизвикателствата, предизвикани от пандемията.

Досега 14 държави, включително Италия, Швеция и Португалия, удължиха срока, в който британците ще се регистрират или кандидатстват за установен статут до октомври следващата година.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg