Няма от къде да дойде опасност за българските банки с гръцки капитал. Нито има в актива на банките гръцки ценни книжа, нито пък българските субсидиари на гръцките банки зависят от своите собственици. От поне 3 години насам БНБ следи внимателно този процес. От 2010 г. започнаха проблемите с гръцките държавни финанси и от тогава процесът се следи буквално всеки ден от колегите в Централната банка, така че не мисля, че нещо непредвидено може да се случи, коментира финансистът Емил Хърсев, цитиран от Агенция „Фокус“.

Според него нищо не се променя, дори след като гръцкото правителство не плати дължимите 1.6 млрд. евро към Международния валутен фонд, тъй като това е проблем на държавните финанси и то на външните финанси.

Разбира се, че бързо след като страната обяви, че спира плащанията по външния дълг, кредиторите ще вземат ответни мерки. Тези ответни мерки са ни познати, тъй като България премина през същата процедура на държавен фалит през 90-та година - спиране на плащанията, замразяване на сметки, замразяване на кредитни линии.

От друга страна пък, вътрешно Гърция с цел да балансира паричното обращение, както навсякъде в подобни ситуации се налага ограничение, обикновено се забраняват плащанията към чужбина за капиталови трансфери, въвежда се някакъв вид разрешително или поне регистрационен режим за търговските плащания по текущата сметка. Въвежда се ограничения за сумата, която клиентите на банките могат да получат в брой и такива все неприятни неща, посочва Хърсев.

Той е категоричен, че възможността Гърция да излезе от еврозоната е изключително ниска, защото излизането от каквато и да е организационна форма изисква воля, трябва някой да го поиска и да го направи. Очевидно гръцкият парламент не желае излизането от еврозоната и няма да направи никаква крачка. От друга страна страните-членки на еврозоната нямат механизъм за отстраняване на държава, която вече е допусната до еврозоната.

Единствено Гърция може да се самоотстрани от еврозоната, като приеме закон, че вече ще има друга парична единица, категоричен е Хърсев.

Той подчертава, че еврото няма да се провали и каквото да се случи в Гърция. В същото време има твърде много политики и никаква икономика във всичките тези размишления, включително и изявления в момента.

Няма как да се направи каквото и да било предвиждане за това накъде политиците ще поведат и Европа, и Гърция. Твърде алогична е позицията и на двете преговарящи страни от икономическа гледна точка.

Става въпрос за една драматургия, която всеки един от политическите лидери демонстрира пред своите избиратели колко той се грижи с цената на всичко, прекрачвайки всички предели, за да запази интересите на своя избирател данъкоплатец. Това важи и за гръцката страна, това важи и за европейската.

Очевидно е, че не става въпрос за икономически кризисен процес, който засяга цялото стопанство на Гърция, отчита Хърсев. Кризата на гръцките държавни финанси продължава вече 5 години и каквото е имало да се случва вече се е случило. Гръцкият бизнес показва, че е в сравнително добра кондиция. Гръцките банки са в прекрасна кондиция.

През цялото време откакто текат преговорите с кредиторите и гърците панически си теглят парите, гръцките банки се рефинансират, техните пасиви се заменят с пари от Европейската централна банка. Вече близо 90 милиарда евро са вложени от ЕЦБ в гръцкия банков сектор, при положение, че преговори на гръцкото правителство с кредиторите са за едни 7.2 милиарда, за които не могат да се разберат, отчита Хърсев.

Вече десетки пъти повече са вложени в банките, а не в правителството. Тоест, самите гръцки банки са в прекрасно положение...