Реално Гърция е във фалит по няколко от своите заеми. Първо по един заем от МВФ, по един заем от гръцката централна банка и това, че е във фалит към МВФ пък води до фалит и по отношение на Европейския спасителен фонд, който е обвързан с МВФ. Така че реално Гърция в момента не може да получава ново финансиране, заради това неплащане към МВФ, което влошава още повече ситуацията, тъй като знаем, че и без това гръцките банки са затворени, заради липса на пари. Правителство има проблеми с изплащането на пенсии и заплати, коментира финансовият анализатор Георги Ангелов, цитиран от Агенция " Фокус".

Според него вратата на Европа никога не е затворена. Всяка проблемна страна от Европа има право да поиска помощ. Проблемът на Гърция обаче е съвсем различен, защото Гърция е в спасителни програми от преди 5 години и през последните 5 години постоянно получаваше помощ от ЕС. но последните 5 месеца реално Гърция спря да изпълнява реформите и спря да отговоря на изискванията и реално вчера приключи спасителната програма от ЕС.

Тоест досега беше някак си по-лесно, тъй като имаше спасителна програма. Тя просто трябваше да се продължи с още няколко месеца или няколко години и парите бяха осигурени. Сега, след като изтече спасителната програма, за да получи Гърция пари трябва да кандидатства за чисто нова спасителна програма, да мине през всички процедури на одобрение от финансови министри, от лидерите, от националните парламенти. Това е много по-тежка и много по-дълга процедура, което означава, че със сигурност седмици, а може би и месеци, Гърция няма да може да получи ново финансиране.

Миналата седмица говорехме за часове, които делят Гърция до сделката, сега вече говорим за седмици и месеци, тоест има влошаване. Иначе в дългосрочен план, разбира се, че ще се стигне до сделка, но все пак едно е сделка след няколко часа, друго е сделка след няколко месеца.

Проблемът е, че реално референдумът пита дали гърците искат да постиган споразумение и искат да изпълняват, поставените от кредиторите, условия. Ако гърците отговорят с "не", как може да се постигне споразумение при положение, че няма да се изпълняват условията и няма да се правят съответните реформи?

Тоест „не“ реално означава, че Гърция много трудно ще постигне споразумение. В такъв случай Гърция по-скоро ще върви към въвеждане на собствена валута – драхмата с всички негативни последици, висока инфлация, девалвация. Това, което сме преживяли и ние през средата на 90-те години.

За еврозоната, разбира се, ще има проблем, доколкото досега винаги се е вярвало, че еврозоната е невъзвръщаем проект. Тоест, който влезе – никога няма да излиза от нея. Докато излизането на Гърция, че покаже, че всъщност може да излизат някои страни. Но пък това, което виждаме като реакция на политическите лидери е, че те са готови да използват гръцката криза, за да направят допълнителни следващи стъпки към интеграция на еврозоната. Те направиха подобно нещо и при предишната гръцка криза през 2011-2012 година. Тогава, спомняте си, беше създаден и Банковият съюз, и Фискалният пакт, и Спасителният фонд, тоест предишната гръцка криза предизвика големи реформи в еврозоната.

Сега изглежда, че новата гръцка криза ще предизвика следващи големи реформи, които ще направят еврозоната реално по-стабилна дългосрочно и по-устойчива. Така че за еврозоната всъщност тези реформи ще повлияят положително. Въпросът е дали Гърция ще може да се възползва, дали тя ще остане вътре или ще се спасява сама.

Знаете, че един от проблемите, една от причините, поради които имаше политическо нежелание да влизаме в еврозоната е, че трябва, когато има проблеми някоя страна, а знаете, последните години много европейски страни имаха проблеми, всяка страна-членка на еврозоната трябва да допринася към финансиране на тези страни. Спомняте си, че Словакия трябваше да даде заеми на Гърция. Ирландия, Португалия, Испания също имаха проблеми, също трябваше да им се отпусне заем от еврозоната. Тоест всеки член на еврозоната като влезе трябва да дава заеми на проблемните страни, което за нас и за много българи беше неприемливо ние да даваме заеми на гърците.

Те все още имат далеч по-висок стандарт, тоест някак си по-нормално е те да дават заеми на нас, а не ние на тях...