Въпреки добрите движения през изминалата седмица, изглежда силата на EURUSD намалява с приближаването му до важни нива на подкрепа. USDCAD също е на кръстопът заради слабото възстановяване на цената на петрола. Важни данни във вторник може да раздвижат AUDUSD.

EURUSD

Тази валутна двойка е в низходящ тренд.

От фундаментална гледна точка с най-голямо значение е по-ясното заявление на ФЕД, че може да има увеличение на основната лихва през декември. В същото време Марио Драги заяви, че ЕЦБ е готова да направи каквото е нужно, за да постигне целева инфлация в еврозоната от около 2%. По-склонен съм да мисля, че е по-вероятно да видим действия на ФЕД, отколкото конкретни действия на ЕЦБ през тази година. Може би от ЕЦБ ще изчакат да видят как евентуално повишение от страна на ФЕД ще окаже въздействие в еврозоната.

инфлация ЕЗ 01.11.2015

Фиг.1 Инфлация в еврозоната

Важни новини: понеделник 17:00 (Manufacturing PMI САЩ), вторник 21:00 (Реч на М. Драги). Сряда 11:00 (Реч на М. Драги), 15:15 (Промяна в заетостта САЩ), 15:30 (Търговски баланс САЩ), 15:30 (Изявление на Дж. Йелън), 15:30 (Non-Manufacturing PMI). Четвъртък 15:30 (Първоначални молби за безработица САЩ). Петък 15:30 (Безработица САЩ).

От техническа гледна точка очакването ми за добри движения в едната и в другата посока се изпълни, като в сряда цената падна с около 2 цента, а в четвъртък се покачи обратно с около 1.8 цента. Така на седмична графика виждаме формирано доджи, което ни показва моментно изравняване на силите на бикове и мечки.

EURUSDWeekly 01.11.2015

Когато погледнем дневна графика на валутната двойка, няма как да не забележим важното ниво 1.1100. През изминалите седмици то бе подкрепа за цената. Сега изглежда ще стане съпротива, но засега цената не успява да стигне точно до него. Когато едно ниво от подкрепа стане съпротива, това ни показва, че нов спад е по-вероятен.
Важни нива на подкрепа са зоната около 1.0900 и 1.0800. Въпреки покачването в края на миналата седмица, предполагам, че през следващата седмица ще видим тест и евентуално пробив на 1.0900. Също между 1.0900 и 1.0800 има няколко по-незначителни нива на подкрепа, който могат да спрат устрема на мечата група.

Засега нивото от 1.0800 се явява като стена пред мечките. Затова трябва да внимаваме за повишена бича активност в зоната на това ниво.

EURUSDDaily01.11.2015

GBPUSD

Тази валутна двойка е в странично движение.

От фундаментална гледна точка най-важното събитие е решението за лихвата във Великобритания. Заради връзката между лихвените нива и инфлацията, нека да разгледаме инфлацията в Обединеното кралство . Тя е минус 0.10% на годишна база. С най-голяма тежест в индекса на потребителските цени е транспортът. Той формира 16.2% от индекса. Цената на дизеловото гориво е на най-ниските си нива от декември 2009 насам като се търгува на 110.2 пенса за литър. Затова спада в цента на горивата оказва най-голямо влияние върху нивото на инфлация във Великобритания.

Но, ако вземем предвид основната инфлация (не включва горива), която е без промяна на ниво от 1.00%, мисля че едва ли ще видим промяна на лихвата в четвъртък.

Важни новини от Великобритания: понеделник 11:30 (Производствен индекс

инфл. Великобритания 01.11.2015

Великобритания), вторник 11:30 (Construction PMI), сряда 11:30 (Services PMI). Четвъртък 14:00 (Решение за лихвата Великобритания), 14:45 (Реч на М. Карни – управител на английската централна банка). Петък 11:30 (Производствена продукция).

От техническа гледна точка оставаме в странично движение, но едва ли ще видим тест на 1.5200. Сега изглежда по-вероятно цената да тества нивото от 1.5510.

GBPUSDDaily 01.11.2015

USDJPY

Тази валутна двойка е в слаб бичи тренд.

От фундаментална гледна точка стана ясно, че засега няма да има нови количествени улеснения от страна на Японската централна банка. Въпреки това предпочитам да съм бичо настроен, заради нарастващата сила на американския долар и евентуално увеличение на основната лихва в САЩ.

Важни новини от Япония липсват, затова трябва да следим само тези от САЩ.
От техническа гледна точка очакваната корекция е факт. Важна зона на съпротива се оформя около 121.50. Затваряне над нея на дневна графика ще даде по-голяма сила на бичия сценарий. Затваряне под средната линия на Болинджер(20;2;2) на дневна графика ще покаже, че се връщаме в странично движение.

USDJPYDaily 01.11.2015

AUDUSD

Тази валутна двойка е в странично движение.

От фундаментална гледна точка във вторник ще има решение за основната лихвата в Австралия. Въпреки леко разочароващите данни за инфлацията, очакванията са основната лихва да остане непроменена на ниво от 2.00%.

Важни новини от Австралия: понеделник 2:30 (Одобрения за строителство). Вторник 5:30 (Решение за лихвата), сряда 2:30 (Продажби на дребно), 2:30 (Търговски баланс). Четвъртък 0:25 (Реч на Глен Стивънс – управител на централната банка на Австралия). Петък 2:30 (Подробности за монетарната политика).

От техническа гледна точка очаквах по-плитка корекция, но явно по-твърдият тон на Йелън оказа влияние и при тази валутна двойка.

На седмична графика се забелязва, че средната линия на Болинджър(20;2;2) е съпротива за цената. Тя почти съвпада с горната тренд линия на канала. Затваряне над горната тренд линия ще ни покаже, че започва покачване. Засега последното движение на цената отскача от горната тренд линия. В този случай е по-вероятно да очакваме спад.

AUDUSDWeekly 01.11.2015

Разбира се, на седмична графика не забелязваме по-близките важни нива. Затова нека погледнем четири часова графика. На нея виждаме, че нивото 0.7158 е било съпротива за цената и може да има нов тест на това ниво. Също, може би зоната около 0.7200, където са предишните дъна, може да се окаже съпротива за цената.
Подкрепа за цената е нивото на предишното дъно от 0.7067.

AUDUSDH4 01.11.2015

NZDUSD

Трендът при тази валутна двойка е бичи.

От фундаментална гледна точка прочетох, че промяната в политиката на Китай за повече от 1 дете в семейство, ще доведе до по-голямо търсене на мляко от Нова Зеландия в дългосрочен план. Дали този фактор е от съществено значение за икономиката на Нова Зеландия и за курса на валутната двойка ще разберем през следващите години.

Важни новини от Нова Зеландия: вторник- без точен час (GDT Price Index), 23:45 (Ниво набезработица).

От техническа гледна точка зоната около посоченото ниво от 0.6616 остана подкрепа за цената. Следващите препятствия пред биковете са нивата 0.6812, 0.6865 и 0.6900.

NZDUSDH4 01.11.2015

USDCAD

Тази валутна двойка е в широко странично движение.

От фундаментална гледна точка цената на петрола се покачи през изминалата седмица. Ако покачването при петрола продължи, би трябвало валутната двойка да тръгне на юг.
Важни новини от Канада: сряда 15:30 (Търговски баланс), петък 15:30 (Ниво на безработица).

От техническа гледна точка покачването спря на горната линия на Болинджър. Важни нива на подкрепа са зоната около 1.3000, както и долната линия на построения канал.

USDCADDaily 01.11.2015

Това е виждането ми за моментното състояние на основните валутни двойки.
Успешна седмица!

Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.