Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет години, като високи са и изкупните цени, и тези, на които стоката се продава на дребно.

През тази година се очаква производството на домати у нас да надвиши с 2% миналогодишните обеми и да надхвърли 145 хиляди тона, предаде БГНЕС.


Въпреки десетгодишния пик на цената, който бе отбелязан за първите три месеца на годината, в момента доматите са по-евтини спрямо нивата си от зимата на 2019 г.

Според анализатори не само у нас цената на зеленчука е толкова висока, а такива са нивата и в целия Европейски съюз. За първото тримесечие на годината цената на доматите в целия Съюз се е покачвала, като за първите три месеца е по-висока с 12% от средните нива за последните 5 години. През април цената е достигнала около 1.10 евро за килограм.

Цената на краставиците скочила със 74%

Традиционно през месец май, когато започват първите ранни реколти от оранжерийни домати, цената е паднала до 0.76 евро за кило, което е с почти 3% над средната цена за периода от 2015 до 2019 г., показва анализа на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

istock
istock

Очакванията, обаче, са, че заради коронакризата, трудното придвижване на стоки и хора, затруднения достъп на работници до полето, както и заради лошото време този месец, цената на доматите ще продължава да расте и като изкупни, и като продажни стойности.

Икономисти прогнозират още, че Турция вероятно ще пренасочи огромното си производство на домати, а и на други зеленчуци и плодове, към България и останалите Балкански страни заради Русия. Федерацията, която е основен пазар на турската продукция, въведе квота от внос на домати в размер на 200 хиляди тона, която бе запълнена до средата на май на 95% основно със стока от Иран. Това налага преориентирането на турската продукция към балканските страни.

istock
istock

В анализа на Центъра за икономически анализи на селското стопанство икономистите прогнозират, че средния ръст на цената на свинското месо ще останат високи. За април увеличението на цената на месото е около 25% на годишна база, а общият ръст е с около 28% спрямо нивата на последните три години.

Вижте с колко поскъпнаха основните храни

По-високата цена е обусловена и от факта, че заради епидемията от Африканска чума общият брой на свинете е намален с почти 25% на годишна база и към първи ноември е близо 492 хиляди.

Намалението на броя на свинете майки е с 27% по-малко, което обуславя и по-ниско производство на месо до края на годината. Заради високите цени на свинското, високи стойности ще поддържат и пилешкото и телешкото месо.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg