Краставиците са поскъпнали със 74% за година, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По време на извънредното положение веднага след краставиците по ръст на цените се нареждат лимоните (с увеличение от 66%), както и джинджифилът, заради голямото търсене.

Зелената салата и доматите са съответно с 36% и 34% по-скъпи спрямо миналата година по това време. Но при картофите цените са по-ниски с 16%.

Поскъпването на свинското за година е с 46%, което се дължи на чумата по свинете, която засегна силно фермите през миналата година. Цената на каймата е нараснала с 23%.

Между 10 и 11 лв. е поскъпнала потребителската кошница на българина за година – от юни 2019 г. до юни 2020 г., сочат още данните на комисията по стоковите борси и тържищата.

istock
istock

 „Тази година започна с едни традиционно по-високи цени на доматите и краставиците и на европейските пазари. Това са сезонни продукти, които много се влияят и от климата.

Вижте с колко поскъпнаха основните храни

Времето напоследък води до тази цена на краставицата, при подобряване ще наблюдаваме друг тенденция.

Като цяло по време на епидемията не наблюдавахме никакво отражение на цените“, коментира Владимир Иванов, председател на комисията.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg