С наближаването на края на лятото производителите започват да трупат запаси от лакомства. Потребителите могат да очакват тази година да платят много повече за тях поради огромното увеличение на цените на какаото и захарта, съобщава NOS.

Производителят на шоколад Droste заяви пред телевизионния оператор, че тази година шоколадовите блокчета ще бъдат с около 10-15% по-скъпи. Като се включи и миналогодишното увеличение на цените, потребителите ще плащат с до 30% повече, отколкото преди Русия да нахлуе в Украйна и да предизвика огромна инфлация, предава БГНЕС. 

"Това е просто необходимо", заяви търговският директор на Droste Бернард Бруммелаар.

"Плащаме с 50% повече за какаото - нашата основна суровина, и с 25% повече за захарта". Освен това компанията, както всички останали, е изправена пред по-високи разходи за енергия, опаковане, транспорт и труд.

Захарта поскъпна до 11-годишен връх

"През миналата година енергията струваше четири пъти повече, отколкото преди коронавируса". Оскар де Ланге, директор и собственик на производителя на пепернот (традиционни холандски бисквити – бел. ред.) Van Delft Biscuits, разказва подобна история.

"Подозирам, че тази година пепернот ще бъдат с около 20 % по-скъпи за потребителите", казва директорът на компанията, която отговаря за три четвърти от холандския пазар на пепернот.

istock
istock

Това означава, че еднокилограмов пакет пепернот с шоколад, например, ще се доближи до границата от 5 евро. Но Де Ланге не е твърде загрижен за обема на продажбите.

Продажбите на великденски яйца не са намалели, въпреки че за първи път тази година пакет от 1 кг се продаваше за над 5 евро.

"Потребителите няма да купуват по-малко от тях, въпреки цената от 5,49 евро за пакет. Великден и Синтерклаас са веднъж годишно, нали? В тях има много чувства и емоции. Хората просто виждат, че пепернот се свързват с уюта и освобождават носталгично, топло чувство. Хората просто искат да имат такава торбичка в дома си."

Цените на какаото на борсата в Ню Йорк са на най-високо ниво от повече от десет години.

"Те са близо до предишния връх от 2011 г.", заяви пред NOS икономистът от хранителния сектор на ING Тийс Гейер от ING.

"Важни фактори тук са неблагоприятните прогнози за времето и реколтата в основните производствени райони".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg