Цените на захарта се повишиха, тъй като тенденцията за засилване на търсенето укрепна заради влошаващите се прогнози за времето. Същевременно според анализатори цените може още да вървят нагоре, пише Си Ен Би Си. 

Фючърсите за суровата захар през последните дни се покачиха до 24 цента за паунд и достигнаха 11-годишен връх.

"Факторите зад цените на захарта са в доста възходяща посока, така че цените може да останат високи в краткосрочен до средносрочен план", каза Гириш Чимвал, анализатор за пазара на захарта в "Ес енд Пи" (S&P), отбелязвайки рисковете от времето, които измъчват водещите производители на захар.

Нарастващите разходи могат да бъдат прехвърлени на потребителите под формата на по-скъпи бонбони. 

Цените на преработените хранителни продукти се покачват в световен мащаб, посочи Джон Стансфийлд, старши анализатор за захарния пазар в платформата за стокови данни "ДИНЕКСТ" (DNEXT).

"В едно блокче шоколад има мляко, какао на прах и т.н. и тези разходи също растат. Разходите за енергия и труд за производството на такива стоки също нарастват", допълни той.

istock
istock

Проблеми с производството

"През последните седмици сезонът на смилане на захарна тръстика в Азия започна да затихва и видяхме силно намаляване на преработката на реколтата в ключовите страни производителки, най-вече Индия, Тайланд, Китай и Пакистан", обясни Стансфийлд. 

Индия е вторият по големина производител на захар в света след Бразилия.

В началото на април Общоиндийската асоциация за търговия със захар намали прогнозите си за производство с близо 3 на сто за стопанската година, обхващаща периода от октомври 2022 г. до септември 2023 г. Асоциацията посочи като причина нетипични за сезона валежи в щата Махаращра, който осигурява повече от една трета от производството на захар в страната.

Стансфийлд добави, че ситуацията с ниското производство се усложнява от слабата европейска реколта от захарно цвекло, дължаща се на намалените площи и тежката лятна суша, както и от търсенето, което продължава да се възстановява от периода на ковид.

Около 80 на сто от световното производство на захар идва от захарна тръстика, според Международната организация по захарта, а 20 на сто - от цвекло. 

Екстремно време 

Въпреки че Китай евентуално може да използва държавните си резерви, за да облекчи натиска на световните пазари, Чимвал предупреждава, че има много фактори, които биха могли да повишат цените.

"Въпреки това рискът от Ел Ниньо върху перспективите за производство в Азия може да надделее в средносрочен план и да повиши цените много повече", предупреди той.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата има 62 на сто вероятност от настъпване на Ел Ниньо от май до юни. 

В зависимост от азиатските мусонни валежи, пазарът на захар евентуално може да стане "много нестабилен" и в средносрочен план да се определя от времето, коментира Чимвал.

istock
istock

Дъждовете в производител номер едно Бразилия също забавят началото на прибирането на реколтата през април.

Събирането на реколтата от захарна тръстика в южния централен регион на Бразилия, откъдето идват 90 процента от производството на страната, продължава от април до декември и добивът ще бъде ключов показател, който ще бъде следен, каза Матю Бигин, стоков анализатор на "Фич солюшънс" (Fitch Solutions).

Но "цените на захарта са толкова високи в момента, че дори да се "охладят" значително, когато бразилската реколта излезе на пазара, цените пак могат да се считат за надминаващи историческите нива", сподели той. 

Друг фактор, който тласка цените нагоре, е неотдавнашното изненадващо решение на ОПЕК да намали добива на петрол с около 1,16 милиона барела на ден. Това насърчи пренасочването на захарната тръстика към производството на етанол и оттеглянето й от доставките на захар, пише "Фич солюшънс" в доклад от 13 април.

Горчив хап за някои

Както и при по-високите цени на храните, страните, борещи се с високи нива на продоволствена несигурност, ще бъдат най-силно засегнати от скоковете в цените на захарта, обясни Чимвал.

По думите му това ще удари "особено силно" страните от Северна Африка и Субсахарска Африка, където потреблението на захар и търсенето на внос са високи. "Средният потребител вече вижда въздействието на по-високите цени", заяви Стансфийлд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg