Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверки на търговците на риба във връзка с наближаването на Никулден.

Те ще продължат до 6 декември.
 
При констатирано нарушение санкциите варират от 1500 до 3000 лв., в зависимост от това дали е физическо или юридическо лице.
 
Ако има съмнение, че рибата не е прясна, се взима проба за лабораторни изследвания, възбранява се съответната партида и след излизане на резултатите се предприемат съответните административно-наказателни мерки, ако има нарушения, обясни  началникът на отдел контрол на храните в БАБХ София-град д-р Галя Викьова.

Тя допълни, че най-честите нарушения, които са констатирали предходните години, са продажба в нерегистрирани обекти, неправилно съхранение на рибата и необявяване на това, ако е била размразена.
 

istock
istock

Викьова обясни кои са показателите, по които се гледа дали една риба е прясна.

По думите ѝ първо се гледат очите на рибата - те трябва да са изпъкнали и бистри. „Другият показател са хрилете. Те трябва да бъдат с розово-червен цвят.

Слузта по тялото ѝ трябва да бъде бистра и в да не бъде в обилно количество.

Плътно прилепналите люспи към тялото също е признак на прясната риба, също така коремчето не трябва да бъде издуто, поясни тя.

И подчерта, че има разлика между замразената и размразената риба. По думите ѝ цветът на размразената риба е малко по-сив, а хрилете са сиви към бели.
 
Д-р Викьова отправи съвет към потребителите да пазаруват от регламентирани места и ако има нарушения, да сигнализират навреме.

"Може да подадат сигнал на телефоните и интернет страницата на БАБХ, както и на място в Областната дирекция", поясни тя.

Според търговците на риба най-продавани са шаранът и скумрията.

Скумрията не само заради ниската цена, а защото е и най-полезна. Цените на рибата тази година са същите като миналата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg