Данъчните погнаха търговците на едро на риба, рибни магазини и ресторанти в София по Никулден, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекторите следят за наличие на касови апарати, издаване на касови бележки и реално отчитане на оборотите. Ако някой търговец бъде хванат, че не дава бележки на клиентите си, то обектът му може да бъде запечатан за срок до един месец, предупреждават от агенцията.

В проверяващите екипи има и публични изпълнители. При необходимост те извършват принудително изземане на средствата от касите на фирми и търговски обекти с публични задължения, които не са погасени доброволно в срок.

Мерките са насочени към повече от 35 обекта, търгуващи с риба на територията на София, като до момента при извършените проверки в обекти за търговия на едро не са открити нередности.

Точно преди година данъчните в столицата са извършили над 30 проверки, като в резултат на тях са съставени 11 акта. Най-често констатираните пропуски са неиздаване на фискални бонове и разлика между отчетените във фискалното устройство средства и наличните в касата.

От НАП допълват, че проверките ще продължат и до края на декември. Около студентския празник данъчните служители ще проверяват за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец и Банско и на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Инспекторите на териториална дирекция София ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални заплати на работещите в обектите.

През коледните и новогодишните празници инспекторите също ще бъдат нащрек. Ще се засича и анализира информацията, която дистанционно се подава към приходното ведомство от фискалните устройства.

В случаите на несъответствия ще се извършват допълнителни проверки, а при съмнения за умишлено укриване на обороти и ревизии на юридически и физически лица.