Липсата на своевременното уведомяване на собствениците на пчелини за предстоящо третиране с продукти за растителна защита е сред причините за по-голямата смъртност на пчелите - това е потвърдил анализ за последните две-три години, каза пред БНР инж. Николай Роснев, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните.
 

Само официално регистрирани пчелари и земеделци със сертификат ще могат да влизат в електронната система на известяване за предстоящо третиране на зеделески площи с препарати за растителна защита, обясни Николай Роснев.

Пчелари искат субсидии веднага, отчитат слаба реколта на мед

„Системата вече работи. До вчера към 17 часа има регистрирани над 1200 потребители. Около 700 са фермери, другите са пчелари“, обясни Роснев.

До 31 януари трябва да бъдат регистрирани земеделските производители, употребяващи продукти за растителна защита, както и пчеларите, които желаят да бъдат уведомявани. Срокът е кратък, но това не означава, че системата ще затвори, уточни заместник-директорът на БАБХ.

istock
istock

До 28 февруари уведомяването за предстоящи пръскания на насажденията ще протича по старата схема, стана ясно от думите на Николай Роснев.

Считано от 1 март, всичките растително-защитни мероприятия трябва да минават през платформата.“

Процесът на регистрация платформата Beekeeper е с няколко стъпки. В системата могат да се регистрират само онези пчелари, които разполагат с актуален регистрационен номер по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, поясни Роснев. 

Цените на българския мед са ударили дъното

„Само регистрирани пчелари могат да влизат в системата, тоест могат да се регистрират. А от страна на земеделските стопани – тези, които имат издаден сертификат по чл. 83 от закона, че са преминали най-малко обучение за безопасна работа с продукти за растителна защита. Да не останат с впечатлението, че всеки един може да влезе в системата и да се регистрира.“

istock
istock

Всеки установен случай на пръскане без сертификат се санкционира, като санкцията е 2 500 лева, посочи още Николай Роснев. „И съответно предписание за изкарване на курс и изваждане на такъв сертификат.“

От 15 март ще бъдат осигурени инспектори, които ще бъдат на линия в празнични и почивни дни, така че да може да се реагира своевременно на сигнали за нарушения, съобщи още Роснев.

Как ще купуваме храни директно от фермата

Има дежурен телефон за сигнали, който от март ще е свързан със 112, така че всички сигнали ще идват в Агенцията и директно ще се прехвърлят към областните служби за проверка и предприемане на мерки, подчерта Николай Роснев.

istock
istock

Вече имаме акредитирана лаборатория за изследване на пчели, допълни заместник-директорът на БАБХ.

„Това е Централната лаборатория за химични анализи. От месец ноември тя вече е акредитирана. 400 лева е пробата за пчели, анализ на пчели. 360 лева е пробата за анализ на растения за остатъци от пестициди. С новата наредба разходите за растителните проби се поемат от Агенцията по храните.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg