Нови правила за производителите, които искат да продават директно стоката си, предлага земеделското министерство.

Продуктите, които ще се предлагат по този начин, са сурово мляко, пчелен мед и пчелни продукти, яйца от кокошки, пъдпъдъци и щрауси, прясна и охладена морска и сладководна риба, прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, както и отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч.

Това предвижда нова Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти и храни от животински произход качена за обществено обсъждане.

Прясна риба например ще може да се купува директно от лодката, на кейови пристанища, от лодкостоянки и от рибовъдни стопанства.
Разрешени за директна продажба са до 30% от годишния улов на прясна и охладена морска и сладководна риба, но не повече от 5000 кг годишно.

Директни доставки да могат да се правят от производители до магазини и преработвателни обекти в рамките на административната област и съседните є по регистрация.

istock
istock

Има обаче ограничение на количествата, които могат да се предлагат директно. При яйца от кокошки и пъдпъдъци таванът е 1000 броя седмично, а при щраусовите яйца - 40 броя седмично. Яйцата трябва да бъдат доставени на потребителя най-късно до 28 дни, след като са снесени.

Пчеларите пък могат да предлагат до 2 тона мед годишно, а таванът за млечните продукти е до 73 000 кг сурово мляко на година. За дивеча е предвидено ограничение до 10 броя годишно за едър и до 50 броя за дребен.

Цените на храните се вдигат

Директна доставка на дивечово месо се извършва със специализирани транспортни средства или специално оборудвани контейнери така, че температурата на цялото месо да не надвишава 7°С за месо от едър дивеч и 4°С за месо от дребен дивеч.

istock
istock

Месото не се замразява, пише още в наредбата. В документа са описани и изискванията към обектите, където ще се обработват различните продукти, както и местата, където ще могат да се предлагат продуктите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg