Цените на хранителните стоки по света растат вече втори пореден месец, предимно цената на растителните масла и млечните продукти.

Организацията на храните и земеделието към Организацията на обединените нации (FAO) заяви, че средният индекс на цените на храните на FAO, който отразява месечните промени в международните цени на основни храни, през юли е 94,2 пункта, което е с 1,2% повече от юни.
 
Според доклад, публикуван на уебсайта на организацията, индексът на цените на растителното масло нараства със 7,6% в сравнение с предходния месец, достигайки най-високата си стойност за последните пет месеца.
 
"Ръстът на международните котировки за основните видове растителни масла се дължи на очаквания спад в производството, както в случая с палмовото масло, както и на увеличеното международно търсене на вноса и недостига на работници мигранти", се казва в документа.
 
Индексът на цените на млечните продукти FAO се е увеличил с 3,5%. Покачването на цените се е отразило на всички продукти - от масло и сирене до мляко на прах.
 

istock
istock

Индексът на цените на зърнените култури FAO остава практически непроменен от юни.

От 1 август: 9% ДДС за бира и вино

През юли индексът на цените на месото е намалял - стойността му е с 1,8% по-ниска от тази през юни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg