Пропуските в етикетирането на пчелния мед са подвеждане на потребителя. Това каза пред радио „Фокус” Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела” в Кюстендил.

По думите му нещата имат две страни. При липсата на етикетиране вероятно става въпрос за директни продажби, но това не е сериозният проблем.

Другите нарушения касаят неправилно изписване на продукта, защото законодателството е категорично, пчелен мед може да се изписва само на продукт, който не съдържа различни подсладители.

Хванаха над 44 кг мед с фалшиви етикети


Има открити проби с примеси от различни подсладители, което влошава качеството и заблуждава клиента.

„Търговците и преработвателите са намерили врата в закона. Обикновено изписват „Пчелко”, „Медунчо”, „Медец” или други подобни, а в края на етикета с дребни букви изписват, че продуктът съдържа примерно глюкозо-фруктозни разтвори, това води до заблуждение”, каза Тихомир Стоицов.

istock
istock


Българинът изхвърля средно 1/3 от всичко, което купува

По думите му когато е написано така, крайният клиент има право да реши дали иска некачествена стока, използвана само като подсладител за ниска цена или ще предпочете да си закупи пчелен мед на реална за продукта цена.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg