Изключително вреден подход е този, който е възприет в момента по отношение на пенсиите. Погрешна е политиката за раздаване на пари на калпак и изравняване на пенсиите.

Това заяви бившият социален министър Лидия Шулева в студиото на „Здравей, България”.

Подкрепа по равно в социалната сфера означава несправедливост, каза и бившият социален министър Иван Нейков. Затова ние или ще подкрепяме така, че да бъде удобно на администрацията - на калпак и по равно, или ще е към уязвимите и най-слабите. Но в момента няма информационна система какво е получил бай Иван до момента от обществото, за да се прецени дали да се продължава подкрепата или да се даде на баба Иваница. Проблемът с подкрепата е на управлението - има опасност да похарчим пари за подкрепа, а да не получим резултат, предупреди той.

Те коментираха и ръста на цените у нас. Според Шулева до ръста на цените се е стигнало заради взетото със закъснение решение на правителството за компенсации за бизнеса.
 
„Имаше периоди, в които не беше ясно ще има ли такива. Ако ще има - какви ще са те. Именно тези компенсации рефлектират върху цените. Получи се един сериозен шок в много от производителите. Изправени пред едни много високи цени, с неяснота, започнаха дори емоционално да се спасяват и да вдигат цените”, уточни тя.

Шулева заговори за спекула и стрес от посрещането на цените. „Информациите показват, че потребителите реагират. Всички производители, които започнаха доста спекулативно да вдигат цените, губят сериозно клиенти. И заради това в един момент започват да търсят баланса”, коментира Шулева. Тя очаква стъпка назад по отношение на цените.
 
„Има закон в икономиката, който го позабравихме и не ни се иска да действа. Има ли икономически ръст, той винаги води до инфлация. Няма как да има раздвижване на икономиката, особено след 2020 г. и 2021 г. на застой, и това да не се отрази на цените”, каза Нейков.
 
Той разясни още, че с проинвестиционната политика в следващите години трябва да сме готови за по-висок инфлационен натиск.

istock
istock

„Мисля, че ръстът ще се успокои, но увеличението ще продължи, макар и с по-бавни темпове. Ако в Украйна стане нещо лошо, никой не може да каже как ще се развият цените. Прогнозите показват, че цените на енергията ще се успокоят през третото или четвъртото тримесечие на годината”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Каква е инфлацията през януари у нас

Има наистина опит за реакция - около 930 милиона са заложени за компенсация на небитовите потребители. Но при доходите - само за 1/4 от тях е помислено за компенсация на инфлацията. Всички около 400 хиляди, които са на бюджетна издръжка, за тях няма никакви компенсации, каза още Пламен Димитров. Целият дефицит може и да не се случи, ако няма реализация на тази голяма компенсационна програма. Всички говорят за гръцки сценария, че ще се изхарчи голям дефицит, но ако наистина ги вложим в икономиката, без да се крадат, ще има голям ефект, убеден е синдикалистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg