Текущите разходи са нараснали и не могат да бъдат покрити с приходите, които се получават. За да се покрият, се емитира нов заем. Когато се използва за инфраструктура, за капиталови инвестиции, тогава си заслужава да емитираш дълг. Задължително е текущите разходи да се финансират от събираемостта на данъците. Новият заем трябва да отива за разширяване на производството или икономически растеж. Това каза пред NOVA NEWS икономистът проф. Гарабед Минасян.

По думите му дълг се емитира с цел ефект за бъдещето развитие на държавата.

Икономистите на БАН прогнозират по-висока инфлация в България до 2025г.

"Този дълг в момента е сходен с поетия за АЕЦ "Белене" - и двата нямат възвръщаемост. Въвеждането на плоския данък не води до изсветляване на икономиката", отбеляза той.

Финансистът Любомир Дацов обясни, че дълг се тегли при дефицити.

istock
istock

"Размерът на дълга е приет на база на изтекло законодателство. Имаме лимит, който ще бъде превишен, ако не бъде приет Закона за държавния бюджет. Последните 2 години отклонението в бюджета е равно на шока от 2009-2010 г. Тогава спадът и икономическата криза, доведе до отклонение в бюджета около 6,3% от БВП. Решенията, които се натрупаха доведоха до същото нещо. В момента трябва да имаме не дефицит, а балансиран бюджет. Проблемът е много по-голям от намаляване на дефицита до 3%, трябват структурни промени", коментира той. И разкри, че фискалният резерв се топи, защото не постъпват пари в него.

Хазната прибира 50% от печалбата на държавните фирми

Според него дефицитът нараства главоломно от началото на годината - от 700-800 милиона до 150-200 милиона на месец.

"Ако има заформен дефицит в тези месеци, това е голям проблем, защото когато започнат да се разплащат капиталовите разходи, натискът върху бюджета ще се увеличи допълнително. Когато инфлацията расте по-стремително, в края на периода тя е по-висока, но като се забави темпото, това се обръща. Индексацията стана на база средногодишна инфлация, имаме забавяне, но имаме помпане с по-високи данни на разходите на бюджета", подчерта Дацов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg