Поглед към основните параметри на предложения от служебното правителство бюджет. Първо, никакви данъчни промени. След политическия отпор срещу данък свръхпечалба и отпадане на преференциите за част от бизнеса, кабинетът "Донев" пренаписа план-сметката, съобщава Нова телевизия.

Но срещу запазването на сегашните данъци се отвори рекордна дупка в хазната от 6,4 процента или 12 милиарда лева. Минималната заплата остава 780 лева, колкото е от началото на годината.

Предвидена е законовата индексация на пенсиите от 1 юли, като минималната ще стане 523 лева. Така изглеждат основните параметри, освен ако депутатите не ги пренапишат.
 
Икономисти припомниха, че този рекорден дефицит е нарушение на европейските правила. „Няма как да съществува такъв бюджет. Той е в нарушение на всички европейски правила.

Бюджет с 6,4% дефицит внася служебното правителство

Той по принцип не трябва да бъде внасян дори по този начин, тъй като това противоречи и на нашите, пък и на другите закони. По закон бюджетът няма как да бъде внасян с такъв дефицит.

istock
istock

Бюджетът се внася всъщност, за да може да се улесни парламентът и той да предприеме съответните мерки. Топката е в ръцете на парламента, в ръцете на партиите - най-малкото, ако искаш да управляваш, трябва да докажеш, че можеш, да имаш собствена програма, да покажеш как ще го направиш. Ако не управляваш, носете отговорността на това, което направихте последните две години”, коментира финансовият експерт Любомир Дацов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg