Световната банка запазва без промяна прогнозата си за растежа на България през тази и следващите години.

За 2019 г. институцията очаква 3,6% ръст на икономиката.

През тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да се забави до 3% и да се стабилизира на 3,1% през 2021 и 2022 г.,

Растежът на България е сред най-бързите от държавите в Източна Европа, Балканите и Централна Азия, които Световната банка наблюдава. От страните на полуострова единствено Косово се очертава с малко по-силен растеж. Икономиката на България се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Падаме надолу в класация на Световната банка

Най-бърз растеж се очаква да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които влизат в групата на страните от Източна Европа.

Банката предупреждава, че редица рискове могат да опровергаят прогнозите, включително възможността за подновяване на търговската вражда между двете най-големи икономики в света, визирайки САЩ и Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

istock
istock

В актуализираните прогнози за икономиката през 2020 г. СБ смята, че глобалната икономика ще нарасне с 2,5 процента. Това е леко повишение в сравнение с 2,4-те процента миналата година.

Но това е доста голям спад в сравнение с 3-процентния растеж през 2017 г. и 2018 г.

Средният растеж в региона на Източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% през 2019 г. заради рязкото забавяне на турската икономика и Русия, оценява Световната банка.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.

Рисковете пред световната икономика включват повторно ескалиране на търговското напрежение и несигурността на търговската политика, по-рязък от очакваното спад на големите икономики, финансови сътресения в развиващите се пазари.

Дори и ако възстановяването на развиващите се страни се осъществи според очакванията, растежът на глава от населението ще остане доста под средните дългосрочни нива и нивата, необходими за постигане на целите за намаляване на бедността, заключава институцията.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg