Технологичното развитие поставя много големи предизвикателства пред банковата сфера, заяви Ив Мерш от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Той участва във форум, посветен на 5-годишнина от основаването на Европейския банков надзор.

Според Мерш трудностите за банките не идват толкова от монетарната политика и ниските лихви, колкото от общата среда и бързите технологични промени.

Банкови експерти обсъдиха във Франкфурт основните предизвикателства пред сектора в Европа на фона на забавящата се икономика, съобщи БНР.

„В светлината на това, което предстои да обсъдим, се обръщам към наследството, оставено ни от Мария Кюри. Един от любимите ми нейни цитати е, че пътят на развитието не е нито бърз, нито лесен“, каза Клер Удман от „Морган Стенли”.

Къде банковите сметки са повече от жителите

istock
istock

Думите ѝ описват предизвикателствата пред банковата среда – ниските лихви, регулаторната рамка и технологичният прогрес.

От бизнеса обвиняват институциите за твърде големите регулации. В коридорите на ЕЦБ обаче освен регулациите, все по-често се говори и за технологиите.

Заместник-управителят Луис де Гиндос каза, че „финансовата система на макро ниво се изпълва с все повече предизвикателства“.

„Част от тях идват от небанковия сектор, който отнема от възможността на банките да печелят. За нас е важно да осъзнаем ролята на небанковите институции, за да успеем да запазим стабилността на банковия сектор. Със сигурност трябва да наблюдаваме риска, който идва от действията на представителите на небанковите среди“, посочи той.

Каква е печалбата на трезорите

Хосе Мария Ролдан, председател на испанската банкова асоциация, т.е. на бизнеса, също вижда подобни предизвикателства.

istock
istock

„Ние сме изправени пред предизвикателството на технологичната революция и финтех компаниите, което ни плаши. Все пак ние можем да се изправим пред него. Средата за правене на банков бизнес се променя, единственото, което остава константно, е цената на капитала. Имам чувството, че това е космологична зависимост – всичко се променя, но не и този толкова важен за банките фактор“, каза той.

В централата във Франкфурт човекът, който основно се занимава с технологичните въпроси, е Ив Мерш – член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, пряко ангажиран с надзора. През септември Мерш предупреди, че ако еврото бъде изключено от „Либра” – потенциалната валута на „Фейсбук”, централната банка ще има по-малък контрол върху случващото се.

Няколко сметки през едно онлайн банкиране


istock
istock

„Същността на трудностите в банковата среда днес не идват единствено заради монетарната политика и ниските лихви, които са тук от дълго време, но и от конкуренцията, която идва от технологичното развитие“, заяви Мерш.

Развитието на технологиите поставя и етични въпроси – например за достъпа до чувствителна информация и обработката ѝ, припомниха още участниците във форума.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg