Коефициентът на зависимост в напреднала възраст в ЕС се е увеличил значително през последните 20 години. През 2001 г. той е бил 25,9%, което означава, че по-малко от четирима души в трудоспособна възраст (20-64) издържат един човек на възраст 65 или повече години.

Към 1 януари 2020 г. съотношението се увеличи до 34,8%, което означава, че по-малко от трима възрастни в трудоспособна възраст заместват един пенсионер, показват последните данни на Евростат.

У нас едва 67 млади хора заместват 100 души, които излизат в пенсия, показаха данни от отчета за 2019-2020 г. за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България. За сравнение, през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора.

Към 1 януари 2020 г. някои от най -високите съотношения са концентрирани в Източна Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия и Финландия. Повечето от тези региони са били предимно селски, планински или относително отдалечени, където е вероятно по-млади хора да са напуснали региона, за да продължат обучението си или да търсят работа.

Все по-трудно се пенсионираме

Сред регионите на ЕС Евритания, планински район в централна Гърция, регистрира най-високия коефициент на зависимост в напреднала възраст (78,3%). Този регион е последван от северозападният район на Белгия (64,6%) и германския регион Зул (61,3%).
 
За разлика от тях, най-ниските съотношения в ЕС са регистрирани в най-отдалечения френски регион Майот (6,1%) и Гаяне (11,7%) и испанския регион Фуертевентура (16,5%).
 

istock
istock

През следващите три десетилетия се очаква коефициентът на зависимост в напреднала възраст да се увеличи във всички 1 169 региона на ЕС, с изключение на Харц, най-западния регион на Саксен-Анхалт, в Германия.
 
На ниво ЕС се очаква съотношението да достигне 56,7% до 1 януари 2050 г., когато всеки пенсионер ще бъде заместван от по-малко от двама възрастни в трудоспособна възраст. Прогнозите показват, че коефициентът на зависимост в напреднала възраст ще се е увеличил до поне 50% в по-голямата част (974) от регионите на ЕС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg