За разлика от резките скокове на цените на жилищните имоти, тенденцията при пазара на земеделски земи е леко и плавно да вървят нагоре. Пазарът е много активен тази година, тенденцията е на плавно повишаване на цените.

Инвестициите на пари в земеделски земи е друга особеност на пазара в последната година, макар сделките от този род да са епизодични. Все пак преди години такива сделки почти нямаше, коментира брокерът Анатоли Шарланев пред Борба.

По думите му около 35 – 40 процента от земеделските земи във Великотърновска област, а и в страната като цяло, вече са сменили собствениците си и са били обект на покупко-продажба.

България е държавата в Европа с най-много собственици на имоти, които притежават и много земи. Въпросът е, че вече надделяват като обем заплетените случаи, където наследниците са много, част от тях са в чужбина и трудно се установяват, посочва експертът.

„Обратно на пазарния принцип, че когато има голямо предлагане, търсенето е малко, в момента и търсенето го има, за разлика от преди две-три години. Друга особеност на ситуацията е, че много от имотите са обвързани с договори с арендатори и тогава хората трудно могат да вземат максимума за тях. Така че, аз съветвам, ако имат намерение да продават, да не подписват такива договори, защото ние и да купим земята, не можем да я работим. Или поне тези договори да бъдат за по-кратък срок”, смята той.
 

Между 1000 и 1500 лв. средно върви цената за декар земеделска земя във Великотърновска област тази година. Може и нагоре, зависи от конкуренцията и на кой какво му трябва. Цените не са падали в сравнение с предишната година, дори има лек ръст.

Необработваемите земи обаче вървят между 50 и 100 лв. на декар, защото хората искат да се отърват от тях. Почти постоянни са покупко-продажбите в общините Полски Тръмбеш, Павликени и Свищов, където са най-плодородните земи, особено в първите две общини и в района на с. Джулюница, посочва Шарланов.

Спад в цената на земята

„През тази година пазарът на земеделски земи във Великотърновска област е много активен, животът поскъпна и с това си обяснявам голямото предлагане. За разлика от миналата година, когато хората бяха изплашени и не знаеха как да реагират. Със земята хората най-лесно могат да се разделят“, е наблюдението на експерта. Често това е нива, която някои собственици дори не са виждали с очите си, само знаят от родителите си и баби и дядовци, че я имат.

istock
istock

Най-честите сделки са за малки обеми от порядъка на 5, 10, до 20 декара – колкото пари са нужни на продавача в момента, дори и да има по-голям парцел. Много от купувачите са арендатори, които имат зърнобази, механизация, които вече са изплатени, и се стремят да обезпечат стопанствата със собствена земя.

Цената на земята се вдигна, рентите са все по-големи и в един момент те предпочитат да я притежават, вместо да плащат ренти, така разсъждават земеделските производители по мои наблюдения, казва брокерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg