Как човек да избере дали да живее под наем или да вземе ипотека и да си купи жилище. И двата варианта имат своите плюсове и минуси, и ако единия от тях е идеален за един човек, това не означава, че той ще бъде подходящ и за друг.
Първо трябва да си отговорите на няколко въпроса, съветват експертите. Първо - в кой етап от живота си се намирате, дали вече имате професия или предстои да приключите трудовата си дейност. Второ вижте реално с какъв доход разполагате, като не забравяте и спестените пари, които имате. Важно е и да прецените бъдещите си планове – за създаване на семейство или възможността да отидете да работите в чужбина, например.     
 
Предимства на собственото жилище
 
Да бъдете господар на своя собствен дом
 

Малко неща могат да се сравнят с огромното задоволство и безкрайното облекчение да сте господар на вашето собствено жилище. Няма да има нужда да се съобразявате с никой, най-малко с досадни хазяи.
 
Собственото жилище е огромно предимство, защото имате уникалната възможност да го направите по изцяло ваш вкус. Никой не може да ви се меси в решенията за това как да обзаведете собствения си дом, нито да ви забрани за направите подобрения, ако желаете. Плочките в банята ще бъдат точно такива, каквито харесвате, а кухнята ви ще бъде организирана точно по начина, по който винаги сте искали.
 
Имотът е актив
 
Едно от най-големите предимства да закупите жилище е, че този дом ще бъде вид инвестиция от ваша страна. Жилището ви е актив, който ще увеличава стойността си с всяка една изминала година - поне в повечето случаи.
 
В дългосрочен план, ръстът на цените на жилищата е около 3% годишно, но точният размер на този ръст ще зависи пряко от местоположението на имота, от това какъв тип е той, и от редица други фактори. Най-важното в случая е, че вашият дом е инвестиция в бъдещето, която може да ви донесе 2 вида доходи - от евентуална продажба някой ден или от отдаване под наем.
 

istock
istock

Огромният плюс от това да купите жилище е налице - вашият дом е дългосрочен актив, който не можете да изгубите в следствие на икономическа криза. Да, стойността на имота ви може да спадне малко в резултат на икономически сътресения в страната, но цената му отново би трябвало да се повиши с времето.
 
И най-важното: собственото жилище е дългосрочна инвестиция, върху която имате пълен контрол, тъй като вие самите решавате какво да правите с нея.
 
Повече сигурност и стабилност
 
Едно безспорно предимство да притежавате собствено жилище е сигурността и стабилността, която то ви дава за в бъдеще.

Рекордно евтини кредити за покупка на имот

Вашият имот винаги ще бъде на ваше разположение, защото вие сте негов собственик. Дори и при неблагоприятни за вас условия - загуба на работа или по-продължителна болест, например, вие ще продължите да имате покрив над главата си и няма да се притеснявате, че хазаинът ще ви изгони от апартамента, защото не сте успели да платите наема за месеца.
 
Недостатъци на собственото жилище
 
Големи разходи за придобиване

 
Купуването на собствено жилище е пряко свързано с огромен еднократен разход при закупуване на имот с ипотечен кредит - първоначалната вноска, известна още като самоучастие.
 

istock
istock

По правило, банките отпускат ипотечни кредити за около 80% от оценената стойност на жилището, като останалите 20% трябва да бъдат платени от самия купувач. На практика, това означава, че вие трябва да разполагате с тези средства преди да решите да кандидатствате за жилищен кредит в банка.
 
Например, за цена на апартамент от около 67 000 евро, вие трябва да имате в наличност 13 400 евро за самоучастие в ипотечния кредит. Също така, ще дължите и редица такси и комисионни на банката, както и таксата за вписване на ипотеката, която ще трябва да заплатите вие. Следват всички разходи по набавяне на необходимите документи за банков кредит, както и задължителната застраховка на имота.
 
За съжаление, разходите по придобиване на жилище не свършват дотук. Следват нотариалните такси, които възлизат на около 3% от стойността на имота.

Три често срещани заблуди при покупката на имот в строеж с кредит

След това идва брокерската комисиона, която е различна за различни агенции по недвижими имоти, но може да достигне до 3% от стойността на апартамента. Затова е важно да се уверите, че работите с добър брокер, който ще заслужава сериозната сума, която ще му платите за предоставените от него услуги.
 
Разходи за ремонт, поддръжка, и данъци
 
Практиката показва, че като собственик, всяка една година вие ще трябва да отделяте по 1% от стойността на жилището за ремонт и поддръжка. Следвайки примера по-горе, ако апартаментът ви струва 67 000 евро, това означава, че ще трябва да заделяте по 670 евро годишно за ремонти. С други думи, ако на 10 години правите основен ремонт на дома ви, то разходите за тези ремонтни дейности ще възлизат на 10% от стойността на апартамента, или приблизително 6 700 евро.
 

istock
istock

В годишния ви бюджет трябва да се включи данъка на имота и таксата смет. Ежемесечно, ще трябва да плащате и такса за поддръжка на входа и такса за ползване и поддръжка на асансьора.
 
Предимства да живеете под наем
 
Най-голямото, разбира се, е мобилността. Ако ви предложат добра работа в друг град или държава, няма да е проблем да се преместите веднага.
 
По-малки месечни разходи
 
Друго предимство при наемане на жилище е, че месечните ви разходи ще бъдат много по-малки.
 
В повечето случаи, в началото ще трябва да платите предварителен депозит на собственика на имота - сума, която би трябвало да покрие евентуални щети, които вие може да направите, волно или неволно, по време на вашия престой. Този депозит обикновено възлиза на едномесечен наем и ще ви бъде върнат при напускане на жилището, ако всичко е в рамките на нормалното.
 
Ако живеете под наем, ще трябва да платите и наема за текущия месец, като някои наемодатели може да изискат да се предплатят няколко месеца напред.
 
Освен наема, комуналните услуги - ток, вода, телефон, интернет, телевизия - също ще бъдат за ваша сметка.
 
При нужда от ремонт, собственикът на жилището е длъжен да поеме съответните разходи за ремонтните дейности, тъй като е в техен интерес имотът им да е в добро състояние. При живот под наем, няма да плащате данъци за имота, такса смет, застраховки и още редица разходи, които са пряко свързани с притежаването на недвижимо имущество.
 

istock
istock

Недостатъци на жилище под наем
 
Накрая нямате нищо свое

 
Най-големият недостатък на живота под наем е, че годините минават бързо и след 20 или дори 30 години плащане на наем и живот по чужди квартири, накрая ще останете с празни ръце - тоест, няма да имате нищо свое.
 
Ето защо, да се живее под наем не е добър вариант за хора, които планират да живеят на едно и също място до края на живота си, и след това - в идеалния случай - да завещаят жилището си на своите деца.
 
Несигурност
 
Дори и да сте подписали добър договор под наем - заверен от нотариус и регистриран в градската община, вашият наемодател във всеки един момент може да ви съобщи неприятната новина, че трябва да се изнесете от жилището им.
 
Живот като в музей
 
Основен недостатък при живота под наем е, че жилището не е ваше да разполагате с него така, както бихте го направили, ако то беше ваша собственост. В повечето случаи, нямате право да правите никакви промени без изричното съгласие на собственика - дори леко подобрение трябва да бъде обсъдено с наемодателя, иначе може да остане за ваша сметка.
 
При някакъв проблем в апартамента - например, счупен бойлер, следва да се пазарите със собственика дали ще получите съответната отстъпка от наема, ако вие купите и инсталирате нов бойлер.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg