Цените на жилищата в София са поскъпнали с 8 на сто в края на миналата година. Това показват данните на Knight Frank.

Компанията класира София на 21 място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Столицата ни се е изкачила с девет места в индекса Residential Cities Index на консултантската компания преди пандемията от коронавирус, след като зае 30-о място през третото тримесечие на миналата година.

Knight Frank очаква индексът на цените на жилищата да регистрира стабилен растеж през първото тримесечие на тази година благодарение на ниските лихви в много развити икономики, след което да отслабне през второто тримесечие в резултат на коронавирусната пандемия.

Компанията прогнозира, че обемът на продажбите ще бъде засегнат по-силно от цените.

Столицата на Филипините Манила оглавява индекса, включващ 150 града в света, със среден ръст на цените на жилищата от 22% на годишна основа.

istock
istock

В десетката попадат още Будапеща (19,5%), австралийският град Хоубарт (16%), китайският град Сиан (14,2%), Санкт Петербург (12,4%), Загреб (12,2%), Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавирус (11,8%), Талин (11,5%), Люксембург (11,4%) и Атина (11%).

Двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година е отчетен също в Измир, Лион, Анкара и Хидерабад в Индия.
 
На обратния полюс е Йерусалим, където цените на жилищата са намалели с 14% на годишна основа в края на 2019 г., което превръща израелския град в най-слабия жилищен пазар в света.

Възможно ли е наемите да поевтинеят

В топ десет на градските жилищни пазари с най-голям спад на цените попадат още Абу Даби (-7,5%), Дубай (-6%), индийският град Ченай (-5%), Абърдийн (-4,1%), Ванкувър (-4%), Палермо (-3,8%), Генуа (-3,8%), австралийският град Дарвин (-3,6%), Любляна (-3,6%).
 

Общо 23 града в индекса отчитат спад на цените на жилищата в края на 2019 г., а в Осака те са останали непроменени.
 
През миналото тримесечие индексът е отбелязал ръст от 3,2% на годишна основа, което е най-слабото му годишно покачване от второто тримесечие на 2015 г. Ръстът обаче леко се е ускорил през последното тримесечие на 2019 г., с което увеличението за годината достига 3,7%.
 

Над 85% от включените в индекса 150 града са регистрирали ръст или задържане на нивото на цените през миналата година. 14 града са регистрирали двуцифрен ръст на цените, шест от които в Европа, включително Люксембург и Лион.
 
Градове в Централна и Източна Европа продължават да се представят силно, както и някои австралийски и китайски градове, които са възстановили ръста на цените си.
 
По-интересно в края на миналата година обаче е било положението на дъното на класацията, където редица големи градове като Лондон и Ванкувър са регистрирали подобрение след няколко години на слабо представяне по отношение на цените на жилищата.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg