Все още няма официални данни от Агенцията по вписванията, които чакаме всеки момент, на всички е ясно, че сделките с недвижими имоти значително намаляват през времето на извънредно положение.

Това заяви пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

„Това е свързано със съвсем обективния факт на спазване на мерките, наложени от министерството на здравеопазването и това е нормалната реакция“, посочи той.

Според него в сектора много бавно се случват нещата:

Как да извадим скица на имот в извънредното положение

„Ако сега видите статистики в платформите, ще видите, че ако има някакво намаление, то е незабележимо, в рамките на 1-2% и то не във всички райони“.

istock
istock

„Това е така, защото хората изчакват да видят какво ще се случи след приключване на извънредното положение. Но и към настоящия момент има интерес, има огледи, както за покупка, така и за наемане на имоти, на търговски площи“, отбеляза Ганев.

И допълни, че се работи в посока към дигитализиране на сектора посредством виртуални или видеоогледи:

„Това не е нов процес, но сега му обръщаме повече внимание. Търсим партньорства и за дистанционното подписване на договори, търсим възможности и юридическите основи, върху които трябва да стоят подобни взаимоотношения“.

Цените на имотите тръгват надолу

„Проблем е, че малък процент от физическите лица притежават електронни подписи“, коментира Ганев.

iStock
iStock

„Хората, които сега ще отложат покупката на жилищни имоти, вероятно ще останат на наемния пазар или ще се включат в него. Различните градове и райони ще покажат различна динамика. Вероятно ще паднат наемите, разбира се, още повече, че на пазара има доста свободни жилища. Вероятно част от хората ще направят сега необходимото да ги обзаведат, да ги оборудват и да ги предложат на пазара“, коментира експертът и допълни, че не очаква затваряне на големи търговски центрове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg