Нарастващото предлагане на новопостроени имоти може да предизвика спад в цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. "вторичен пазар".

Това сочи прогноза на компанията Colliers за пазара на жилища във високия и средно високия сегмент в София.

Средните цени за продажба на такива жилища в столицата за апартамент с две спални са между 145 хил. и 180 хил. евро, а с три спални - 210 хил.- 250 хил. евро. Къщите от редови тип се продават за 250 хил. - 420 хил. евро, а самостоятелните са над 450 хил. евро.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 евро и достигат до 1 600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2 хил. евро.

istock
istock

През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16, прогнозират от компанията.

Затова все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане за да улеснят реализацията на своите проекти на етап "в строеж", смята в компанията. Това отразява и очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилища.

През изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага добра доходност. За това свидетелства и високият дял - 40%, на купилите жилище с инвестиционна цел през втората половина на 2019 г.

istock
istock

Предлагането през втората половина на 2019 г. отбелязва 8% ръст и достигна 10 600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4 хил. Поради засиленото търсене, покупката на имоти на етап "в строеж" продължава да бъде един от характерните пазарни трендове.

Цените на панелките падат заради новото строителство

Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

В края на 2019 г. започна да се наблюдава намаление на цените в някои от проектите, които са завършени преди година, отчита компанията. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg